Bakgrunn: Blink og brak

Hvorfor buldrer torden, og hvor langt unna var det skumle lynet? Det er ikke bare på landeveien at 1001-1002-1003-regelen kan komme til nytte. Følg forskning.nos lynkurs i torden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Klikk her eller på bildet for å se multimedia!

- eller last ned og kjør lokalt uten internett-tilgang:
Windows programfil (5,3 MB, zippet)
MacOSX programfil (5,4 Mb, zippet)

Obs: Zip-filene inneholder også lydfiler. Legg alle de “utpakkede” filene i samme mappe, og start ved å dobbeltklikke programfila (blink_og_brak.exe for Windows).

Hvor langt unna er lynet?

“Tor-dønn” var navnet de gamle norrønafolk gav til bulderet over åsene. For hva er vel torden annen enn Tor som slår hammeren i fjellet så gnistene spruter? Eller - hva er egentlig et lyn? Og hvorfor ruller tordenen i lange tider selv ute på sjøen, der det ikke er noen åser og fjell til å kaste ekko?

I “Blink og brak” kan du gjette på avstanden til lynet. Det er kunnskap som kan være nyttig når mørke skyer tårner seg på himmelen og du lurer på om du skal trekke ut alle stikkontaktene, eller om du kanskje har tid til å se ferdig denne multimedie-produksjonen før det smeller …

Tekniske opplysninger

Dette er en eldre multimediaproduksjon fra 2002. Den er laget i formatet Shockwave. For tida eksisterer dessverre ingen Shockwave plugin for Linux.

Lydstrømmen fungerer dessverre bare med Microsoft Internet Explorer. I andre nettlesere avbrytes lyden etter ca. 7 sekunder.

For å unngå dette problemet, anbefaler vi at hele produksjonen lastes ned og kjøres lokalt. (Se lenker øverst i artikkelen.)

Powered by Labrador CMS