Verdens mest langvarige lyn ble målt i Provence i Frankrike. Det var synlig i 7,7 sekunder den 30. august 2012. Verdensrekordkomiteen i WMO har slått fast at dette virkelig var ett enkelt lyn. Ofte er det nemlig sånn at flere  lyn som kommer rett etter hverandre, kan oppfattes som ett og samme lyn.  (Foto: DR-images / Shutterstock / NTB scanpix)
Verdens mest langvarige lyn ble målt i Provence i Frankrike. Det var synlig i 7,7 sekunder den 30. august 2012. Verdensrekordkomiteen i WMO har slått fast at dette virkelig var ett enkelt lyn. Ofte er det nemlig sånn at flere lyn som kommer rett etter hverandre, kan oppfattes som ett og samme lyn. (Foto: DR-images / Shutterstock / NTB scanpix)

Her er de offisielle vær-verdensrekordene

Laveste temperatur: – 89,2 grader. Mest regn på ett døgn: 1,8 meter. Sterkeste vind: 113 sekundmeter. Flest drept av ett lynnedslag: 21 personer. 

Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har nedsatt en ekspertkomite for å holde orden på hva som er offisielle verdensrekorder knyttet til været.

Ekspertene skal sørge for at rekordene blir bekreftet og godkjent på en troverdig måte.

Med en offisiell liste over verdensrekorder blir det også enklere for folk flest å vite sikkert hva som er varmeste og kaldeste sted, sterkeste orkan, tykkeste tornado, største bølger, mest nedbør og tørreste sted.

Her er noen av rekordene:

Sterkeste vind: Ble målt på øya Barrow på vestkysten av Australia i 1996. Vindkastet hadde en styrke på 113,2 sekundmeter (408 km/t).

Mest regn på 24 timer: Det falt drøyt 1,8 meter nedbør på øya Reunion i Indiahavet i januar 1966. Samme Reunion har også rekorden for mest nedbør i løpet av tre døgn, med nesten fire meter i februar 2007.

Kaldeste sted: – 89.2 grader celsius ble målt på Vostok-stasjon i Antarktis i 1912. Utenfor Antarktis er det to tettstedene Ojmjakon og Verkhojansk i Sibir som kniver om tittelen kaldeste sted. Begge har registrert – 67,8 grader Celsius. Det kan du lese om her: 

Varmeste sted: 56,7 grader celsius ble målt på Furnace Creek Ranch i Death Valley i California i 1911.

Flest drept av ett enkelt lynnedslag: Inntraff da lynet slo ned i en hytte i Zimbabwe i 1975 og 21 mennesker omkom. WMO anslår at 90 prosent av alle bygninger i Afrika sør for Sahara ikke er sikret mot lynnedslag.

Flest døde i uvær: Hele 300 000 mennesker omkom under en tropisk syklon som rammet Bangladesh i 1970.

Begrunner verdensrekordene

WMO nøyer seg ikke lenger med å fortelle oss hva som er rekordene.

Siden det er eksperter som nå holder orden på rekordmålingene, sørger de for å registrere mer enn bare sted og tidspunkt. De gransker også hva slags måleutstyr som ble benyttet og om noe var spesielt med den aktuelle målingen.

Verdensrekordkomiteen i WMO begrunner også hvorfor de mener at det virkelig dreier seg om en ny offisiell verdensrekord.

Det er Arizona State University i USA som er vert for nettsiden der WMO forteller om de offisielle verdensrekordene.

Den offisielle nettsiden med verdensrekordene finner du her.

Klikk på de enkelte rekordene for å få vite mer om hvordan de ble målt og hvorfor de er verdensrekorder.

Mest dødelige værfenomener

Som en del av prosjektet samler WMO nå også de offisielle rekordene for mest ødeleggende og mest dødelige værhendelser som er registrert.

Her finner vi blant annet at tornadoen som rammet Manikganj-distriktet i Bangladesh i 1989 etterlot seg 1300 døde.

En haglstorm som slo ned nær byen Moradabad i India i 1888 tok livet av 246 personer. Haglene som traff bakken skal ha vært på størrelse med appelsiner.

Største hagl som er målt ble plukket opp fra bakken i Bangladesh. Den veide så vidt over en kilo.

Referanse:

Arizona State University og World Meteorological Organization Global Weather & Climate Extremes Archive

Powered by Labrador CMS