Tørrere utsikter for Afrika

Betydelig vannmangel i elver og sjøer kan komme til å prege så mye som en fjerdedel av det afrikanske kontinent ved utgangen av dette århundret.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Sørafrikanske forskere har beregnet tapet av nedbør til lokale vannkilder frem til 2100.

Det har de gjort ved hjelp av en rekke klimamodeller for det 21. århundret, og en stor database som inkluderer samtlige elver og sjøer i Afrika.

Funnene ble publisert i papirutgaven av tidsskriftet Science fredag 3. mars.

Så mye som 25 prosent av Afrika kan få betydelig dårligere tilgang til vann fra elver og sjøer i 2100.

Kan ramme hardt

- Klimadrevne endringer i vanntilførelsen har potensielt forferdelige konsekvenser for Afrika, sier forskerne Maarten de Wit og Jacek Stankiewicz ved University of Cape Town i Sør-Afrika til tidsskriftet.

"Klimadrevne endringer i vanntilførselen kan bli dramatisk for de mest utsatte regionene."

Særlig risikerer tett befolkede områder både nord på kontinentet og i sør å bli hardt rammet av endringene, i tillegg til deler av Vest-Afrika, opplyser forskerne.

Ekstreme tørkeperioder er på ingen måte noe ukjent fenomen i deler av Afrika. I fravær av nedbør blir befolkningen ekstra avhengige av overflatevannet i nærmiljøet.

Nettopp derfor er det svært dårlige nyheter at forskerne mener at vanntilførselen vil minke betraktelig som følge av klimaendringer i dette århundret.

Noen regioner får mer vann, men…

Forskerne viser i sin studie at mindre regn vil gi mindre avrenning av nedbør til lokale vannkilder. Det innebærer at enkelte regioner, som er mer avhengig av dette, ligger spesielt i faresonen.

Det hører imidlertid også med til forskernes rapport i Science at store områder i større eller mindre grad vil opplevde det motsatte, altså bli fuktigere ved neste århundreskifte.

Deler av Øst-Afrika beregnes å få aller mest vann, men dét blir neppe noen velsignelse.

Ifølge BBC News kan nemlig mer vann her føre til at utbredelsen av både sumpområder og vannbårne sykdommer øker.

Referanse:

Changes in Surface Water Supply Across Africa with Predicted Climate Change. M. de Wit and J. Stankiewicz, University of Cape Town, Rondebosch, South Africa.

Powered by Labrador CMS