Å holde en nøye oversikt over hvordan du blir sterkere etter hver trening kan hjelpe deg å oppnå målsetningene dine. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.)

Slik kan du best nå treningsmål

Å notere ned resultatene regelmessig hjelper deg å nå målene dine, viser en samlestudie.

Lyst til å løpe maraton? Da kan det være lurt å skrive ned hvordan treningen din har gått fra gang til gang. Enda bedre er det om du publiserer treningen din på sosiale medier, viser en ny studie.

Forskerne bak studien har gått gjennom 138 studier som tar for seg hvor effektivt det er å kartlegge veien fram til målet. Som regel gjaldt studiene røykestopp, slanking eller endring av kosthold.

Sammenlagt viste det seg at deltakerne som ble bedt om å notere ned fremgangen, hadde større sjanse for å oppnå gode resultater. Og jo mer de noterte, jo bedre gikk det.

Spesifikk kartlegging

Forskerne påpeker at fremgangen du følger med på burde være nøyaktig rettet mot det du ønsker å oppnå. De nevner for eksempel at hvis du følger ekstra nøye med på hva du spiser, vil du kunne lykkes i å legge om kostholdet ditt. Men da vil du ikke nødvendigvis gå ned i vekt av den grunn.

På samme måte: hvis du bare følger med på vekten din, vil du kanskje oppnå å gå ned i vekt. Det vil ikke nødvendigvis forandre livsstilen din, påpeker forskerne.

– Dette viser at om du ønsker å endre kostholdet ditt, må du følge med på det du spiser. Ønsker du derimot å gå ned i vekt, burde du følge med på vekta, sier Benjamin Harkin i en pressemelding. Harkin er studiens hovedforfatter.

Publiser resultatene

Og trenger du et siste dytt i riktig retning, kan det faktisk hjelpe å være den personen på sosiale medier som alltid skriver om treningsøktene sine. Harkin og kollegene så at de som var medlemmer i grupper med samme målsetting, oftere nådde målene sine.

For eksempel i grupper med vektnedgang som mål måtte deltakerne ofte veie seg foran resten av gruppa. Ifølge Harkin hjelper offentliggjøringen av resultatene på motivasjonen.

– Vi anbefaler at folk blir oppfordret til å føre opp, rapportere eller publisere det de kommer fram til etter hvert som de vurderer framgangen sin, sier Harkin.

I studien påpeker han likevel at forskningen har sine begrensninger. Blant annet kan de ikke si noe om hvordan man skal kartlegge fremgangen sin og heller ikke hvor ærlige vi er når vi vurderer fremgangen vår. 

Referanse:

Harkin, B. (et al.) Does Monitoring Goal Progress Promote Goal Attainment? A Meta-Analysis of the Experimental Evidence. Psychological Bulletin - American Psychological Association (2015)

Powered by Labrador CMS