Tre av ti kjøper svart arbeid

Tre av ti nordmenn innrømmer å ha kjøpt svart arbeid, viser undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

28 prosent av de spurte nordmennene sier de har kjøpt svart arbeid. Det er færrest i Skandinavia. I Sverige svarer 30 prosent det samme, mens Danmark topper listen blant de europeiske landene som er med i undersøkelsen med 36 prosent.

Tall fra European Social Survey viser samtidig at det bare er grekerne i Europa som holder den moralske fanen høyere enn nordmenn.

95,5 prosent av nordmennene synes det er galt å betale svart. Det plasserer Norge på andreplass. I Hellas svarer 97,2 prosent det samme, skriver Dagsavisen.

Forsker Per Arne Tufte ved Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) mener at enkelte håndverkere presser nordmenn til å betale svart. En SIFO-undersøkelse viser at folk kjøper svart arbeid fordi de ikke kan si nei.

- Det er ikke sikkert presset er så konkret at håndverkeren står over deg med knyttneven, men du kan komme i en situasjon der det er vanskelig å si nei. Dermed kjøper folk svart arbeid, kanskje med et visst prinsipielt ubehag, sier Tufte.

Også ønsket om å få en håndverker i tide, kan ligge bak. Enkelte tenker med lommeboka når de får et godt, svart tilbud.

- Folk gjør en avveining av risiko mot økonomisk vinning. Anledning gjør tyv, sier direktør Jan-Egil Kristiansen ved Oslo ligningskontor.

Han vil ha strengere straffer for dem som selger svart arbeid. Å kjøpe svart arbeid er ikke straffbart.

(NTB)

Powered by Labrador CMS