Amerikanske Brad Goldpaint vant hovedpremien med bildet han har kalt «Transport the Soul». Bildet vant også i konkurransen «Mennesker og universet». Klikk på pilene øverst i dette bildet for å se hele galleriet. (Foto: Brad Goldpaint)
Sun King, Little King, and God of War» lyder den poetiske tittelen på dette bildet som har vunnet kategorien «solen». Det er tatt av franske Nicolas Lefaudeux som også vant i kategorien «nordlys». På bildet kan man se solformørkelse fra august i år. (Foto: Nicolas Lefaudeux)
Dette bildet vant i kategorien «månen», og det er tatt av spanske Jordi Delpeix Borrell, som har døpt det «Inverted Colours of the boundary between Mare Serenitatis and Mare Tranquilitatis». Juryens begrunnelse sier blant annet: «Gjennom bruken av en nedtonet fargepalett kan vi tydelig se månens overflate og konturer, noe som er både vakkert, abstrakt og informativt.» (Foto: Jordi Delpeix Borrell)
Dette bildet vant i kategorien «galakser», og det er tatt av australske Steven Mohr. «NGC 3521 – Mysterious Galaxy» har han døpt det. «Selv ikke kunstneres gjengivelser av galakser nærmer seg dette ... dette er ekte vare», sier dommerne. (Foto: Steven Mohr)
Franske Nicolas Lefaudeux vant i kategorien «Nordlys» med dette bildet, som han har kalt «Speeding on the Aurora Lane». «Bildet minner om en av scenene i «2001 en romodysse». Nordlyset skaper sitt eget landskap, er begrunnelsen fra dommerne. (Foto: Nicolas Lefaudeux)
«Den elegante og minimalistiske komposisjonen gir oss et overbevisende og iøynefallende bilde av Venus, som opplyses bakfra av solen.» Slik lyder begrunnelsen fra dommerne, som har valgt dette som vinnerbildet i kategorien «planeter, kometer og asteroider». Det er tatt av britiske Martin Lewis, som har kalt det for «The Grace of Venus». (Foto: Martin Lewis)
Og så til det danske innslaget. Mikkel Beiter, som i fjor vant i kategorien «nordlys», fikk hederlig omtale for dette nordlysbildet, som han har kalt «Aurorascape». (Foto: Mikkel Beiter)
«Great Autumn Morning» heter dette bildet, som er tatt av den ... hold deg fast ... 15 år gamle Fabian Dalpiaz fra italienske Tirol. Han vant i kategorien «Årets unge astrofotograf». Juryen sier: «Med sin maleriske stil og vakre komposisjon har bildet en kvalitet som går hinsides fotografiet.» (Foto: Fabian Dalpiaz)
Vinnerbildet i kategorien «stjerner og stjernetåker» heter «Corona Australis Dust Complex» og forestiller stjernebildet Cornoa Australis. Det er tatt av italienske Mario Cogo. «For hvert år blir disse bildene mer og mer håndgripelige, virkelige og tredimensjonale. Dybden og teksturen i bildet gjør det vanskelig å ta øynene fra det,» lyder bedømmelsen. (Foto: Mario Cogo)
«Circumpolar» heter dette bildet, som er tatt av Ferenc Szémár fra Ungarn. Han vant i kategorien «himmelskaper, som er en blanding av himmelen og landskaper. Juryen kaller bildet for drømmeaktig og vakkert. (Foto: Ferenc Szémár)

Vakre bilder av verdensrommet: Se årets beste astrofotoer her

Ta en pause og sjekk ut disse vanvittig flotte bildene fra vårt utrolige univers.

Det spraker, stråler og roterer.

Universet og verdensrommet som omkranser oss med sine uendelige dyp, har alltid vært en kilde til fascinasjon.

Det kommer også til uttrykk i dette årets «Insight Investment Astronomy Photographer of the Year 2018» som er den største internasjonale astrofotokonkurransen.

Det er Royal Observatory Greenwich som står bak konkurransen.

Og vinneren er ...

Årets store stjerne er den amerikanske fotografen Brad Goldpaint, som har vunnet fram i kampen mot tusenvis av amatører og profesjonelle fotografer.

Det har han gjort med bildet fra det golde Utah i USA, som du kan se over. På bildet kan man blant annet se Melkeveiens mystiske lys til høyre og Andromedagalaksen til venstre.

– Bildet er et symbol på alt hva det innebærer å være astrofotograf; balansen mellom lys og mørke, de kontrastfylte teksturene og tonene av jord og himmel og den ensomme fotografen som står under et stjerneklart tak av betagende skjønnhet, forklarer en dommerne, astronom og forfatter Will Gater.

Det er også kåret vinnere i ulike sjangre, blant annet nordlys, månen, solen, galakser og så videre.

Du kan se alle vinnerne ved å klikke i galleriet i toppen av saken.

Referanse:

Insight Astronomy Photographer of the Year – hjemmeside

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Powered by Labrador CMS