Vaksinen mot rotavirus kan være en av årsakene til at færre småbarn kom til legen med magesyke denne vinteren. (Foto: Wendy Riseborough / Shutterstock / NTB scanpix)

Færre småbarn til lege med magesyke

Norske leger får besøk av færre barn med mage- og tarminfeksjoner enn før. Men tallene for større barn og unge stiger.

Vårsola skinner og vi er heldigvis på vei ut av årets omgangssykesesong. Og nå viser altså tall fra Folkehelseinstituttet at færre småbarn under fem år har vært hos fastlegen eller på legevakten for magesyke i vinter, sammenlignet med vintrene før.

Det kan henge sammen med at vaksinen mot rotavirus kom inn i barnevaksinasjonsprogrammet i 2014.

Vaksinen er nær hundre prosent effektiv. Før den kom, sørget det svært smittsomme viruset for at mellom 700 og 1100 barn ble innlagt på sykehus hvert år, ifølge Folkehelseinstituttet.

Flere unge

Men om legene hadde mindre jobb med magesyke småbarn i vinter, fikk de til gjengjeld mange besøk av barn og unge i aldersgruppene mellom 5 og 19 år. De kom med både mage-tarminfeksjoner og øvre luftveisinfeksjoner, skriver Folkehelseinstituttet.

Det kan henge sammen med de nye fraværsreglene i videregående skole, der elevene ikke får standpunktkarakterer dersom de er borte i mer enn ti prosent av timene i et fag. For å unngå å få fravær når de er syke, må elevene få sykemelding fra lege.

Powered by Labrador CMS