Skrekkelig død i Londons pest-registre

Under Englands siste store byllepest, på 1660-tallet, døde over 5500 londonere på bare én uke. Men folk døde også av sorg og frykt, ifølge gamle dødsregistre.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Illustrasjon fra London-pesten i 1665. Lik løftet opp på en kjerre. (Foto: (Kilde: Trykket i boka ‘History of England’, fra 1747. Gravert av N. Parr i 1747. IFoA))

Europas siste pest-epidemier

I Vest-Europa herjet de siste pest-epidemiene på 1600-tallet.

I Venezia er det gode holdepunkter for 26 pestepidemier frem til den siste i 1631.

I Sverige tyder kildene på 24 pestepidemier frem til den nest siste i 1653.

Den siste pesten i Norge var i 1654, i Christiania og mange områder på Østlandet i Norge.

I 1665 herjet altså pest i London.

Lengre øst, i Russland og i Det ottomanske riket, fortsatte imidlertid pest å være en aktuell epidemisk sykdom med regelmessige utbrudd helt frem til slutten av 1800-tallet.

Kilde: Boka “The last plague in the Baltic region, 1709 – 1713” videreformidlet av Tidsskrift for Den norske legeforeningen

På 1600-tallet herjet Europas siste byllepest-epidemier. I Norge bukket antakelig halve Christianias befolkning under for den siste pest-epidemien her til lands, i det herrens år 1654.

I London kom den siste store byllepesten i 1665, som tilsammen tok livet av rundt 15 prosent av hovedstadens mennesker.

I disse dagers London derimot, åpner utstillingen Life Beyond Measure: A Short History of Longevity hos vitenskapssamfunnet Royal Society.Her er kan folk se tidlige dødsårsaksregistre fra byens historie.

I utstillingen finner vi også statistikk fra pesten i 1665. Det er vanligvis Institute and Faculty of Actuaries som sitter på registrene.

Det eldste registeret som vises fram på utstillingen bærer den triste tittelen “London’s Dreadful Visitation”. Det inneholder dødsfall, dødsårsaker, døpte og begravde i løpet av en uke under den voldsomme bylleprest-epidemien.

Registeret viser at bare denne ene uka tok pestepidemien livet av over 5500 mennesker i London. Men også oppført i registeret finner vi tre personer som skal ha dødd av sorg, og en som skal ha blitt offer for sin egen skrekk.

Også i Norge registrerte kirken dødstall under den siste pest-epidemien her til lands, som gjestet Christiania og Østlandet i 1654.

I løpet av noen få måneder kan denne pestrunden altså ha tatt livet av så mange som halvparten av hovedstadens innbyggere, ifølge Riksarkivet, Her kan du se noen av nedtegnelsene, og lese mer.

Christiania var på den tiden en ganske liten by, og antallet som døde var antakelig rundt 1500.

Også et par tiår tidligere hadde innbyggertallet blitt halvert på grunn av en pestepidemi. Pesten som bølget fram og tilbake over Norge på 1600-tallet ble kalt Den hvite død.

[gallery:1]

Powered by Labrador CMS