Fortsatt tro på p-sprøyte for menn

Prevensjonssprøyte med testosteron kan bli like effektiv som p-piller og kondomer, antyder forsøk.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere studier den senere tid har vist lovende resultater for p-sprøyter - uten at et ferdig prevensjonsmiddel synes å bli tilgjengelig med det første.

Nå viser i hvert fall kinesiske forsøk at bare én av 100 menn ble far til et barn mens de fikk månedlige injeksjoner av testosteron.

Den ekstra dosen av det mannlige kjønnshormonet sørger for å blokkere produksjonen av sædceller. Men fortsatt må det gjennomføres tester for å avklare pålitelighet og eventuelle bivirkninger.

Det er BBC News som raporterer om forsøkene fra Kina, som er publisert i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

- Må intensivere testing

- Hvis et slikt prevensjonsmiddel blir tilgjengelig på markedet, vil det være flott, fordi det vil gi folk en valgmulighet til, sier Laurence Shaw ved London Bridge Fertility Centre og British Fertility Society, til BBC News.

- Testosteron som prevensjonsmetode har vært framme tidligere, og vi må intensivere testingen for å finne ut hvor pålitelig og sikker den egentlig er, legger Shaw til.

Et halvt år etter at testosteronforsøket hadde opphørt, var sædkvaliteten hos forsøkspersonene tilbake på normalnivå, med unntak av to tilfeller.

En tredel hoppet av

Fortsatt er det slik at p-piller er sikrere, ifølge Shaw. Men han legger også til at de to preventivene kan være sammenlignbare i det virkelige liv, siden det kan være lettere å glemme pillen.

Så skal det også sies at gjennomføringsevnen hos de 1045 kinesiske mennene ikke var all verden i det to og et halvt år lange forsøket.

Selv om testosteronsprøytene ikke hadde noen påviselige alvorlige bivirkninger, hoppet en tredel av studien uten å oppgi noen grunn.

Referanse:

Yiqun Gu, et al. Multicenter Contraceptive Efficacy Trial of Injectable Testosterone Undecanoate in Chinese Men. Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, doi:10.1210/jc.2008-1846

Les mer:

BBC News: Male ‘contraceptive jab’ closer

Powered by Labrador CMS