P-pillen påvirker partnervalg

Kvinner på P-piller velger heller menn som er rike og intelligente enn seksuelt tiltrekkende. Forklaringen finnes i hormonene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Den vanligste typen P-piller hindrer eggløsning ved å påvirke mengden av østrogen og andre hormoner i blodet.

Det er disse hormonene som påvirker kvinnens partnervalg, viser britisk forskning.

Uten P-piller øker hormonene kraftig under eggløsningen. Det fører til at kvinnen velger seksuelt attraktive menn.

Velger andre lukter

Lukt er en viktig del av den seksuelle tiltrekningen, viser tidligere forskning.

Menn med den tiltrekkende lukten har et immunsystem som er forskjellig fra kvinnens eget. Dermed blir barna de får, helgardert i sin motstandskraft mot sykdom.

Når kvinnen går på P-piller, har hun mindre av østrogen og andre hormoner i blodet. Dermed velger hun heller menn med lukt som tilsvarer hennes eget immunsystem.

Familiemannen og elskeren

Dette får også konsekvenser for forholdet seinere, viser de nye forskningsresultatene.

Disse P-pillemennene scorer høyere på trofasthet, omsorgsevne og intelligens. Derimot er de mindre seksuelt tiltrekkende og tilfredstillende.

Med andre ord: Denne mannen er den gode familiemann, mens mannen som er valgt under hormonpåvirkning av eggløsningen er den store elskeren.

Sjeldnere separert

Tross seksuelle mangler, går likevel ikke kvinnene så ofte fra de stødige P-pillemennene, viser forskningsresultatene.

Riktignok får hun oftere lyst på sex utenfor ekteskapet, og misnøyen med sexlivet tiltar med årene.

Likevel ble disse parene sjeldnere separert. Men hvis det først kom til brudd, var det oftere kvinnen som tok initiativet hvis forholdet ble etablert på P-piller.

Viktig bivirkning

- Manglende sexlyst er en av de vanligste bivirkningene av p-piller, opplyser Marius Johansen. Han er lege og medisinsk faglig ansvarlig i Sex og samfunn, senter for ung seksualitet i Oslo.

- Det er ikke forsket så mye på dette. P-pille-produsentene er naturlig nok heller ikke så opptatt av å forske på slike medisinsk ufarlige, men likevel viktige bivirkninger, sier han.

Spørreundersøkelser

De britiske forskerne understreker at resultatene deres ikke nødvendigvis betyr at kvinner i praksis velger andre menn, bare at de under en spørreundersøkelse har svart forskjellig på hva slags menn de foretrekker og hvordan forholdet deres har fungert.

Flesteparten av kvinnene som deltok, kom fra USA , Tsjekkia og Slovakia, med mindre grupper fra Storbritannia og Canada.

1514 av kvinnene brukte ikke P-piller da de traff partneren sin, og 1005 brukte P-piller.

Bare de som brukte den vanlige kombinasjonsformen for P-piller ble tatt med i undersøkelsen. Disse P-pillene inneholder både østrogen og et gestagen, vanligvis progesteron. Rene gestagenpiller ble utelukket, blant annet fordi de ikke alltid forhindrer eggløsning eller demper hormonnivået i blodet på samme måte.

Referanse:

S. Craig Roberts et.al: Relationship satisfaction and outcome in women who meet their partner while using oral contraception, Proceedings of The Royal Society B, 12.10.2011, doi:10.1098/rspb.2011.1647

Powered by Labrador CMS