Bør vi spise morkake?

Mange pattedyr spiser av morkaken. Er det noe vi mennesker ikke har skjønt?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Colourbox)

I en ny vitenskapelig artikkel stiller amerikanske nevrologer spørsmål ved om det kan være fordeler også for mennesker ved å innta morkake etter fødsel.

Dette betyr ikke at forskerne nå går god for at kvinner, eller andre, bør fortære store mengder - men at de mener dette feltet fortjener å bli forsket mer på.

En av de tre er Mark Kristal, professor i nevrovitenskap og psykologi ved University at Buffalo (UB).

Han har studert pattedyrs inntak av morkake i respektable 40 år.

Utallige anekdoter

Den erfarne professoren sier at det nylig har vært en oppblomstring av  anekdotiske rapporter om morkakspisingens påståtte fortreffelighet for nybakte mødre.

Kristal mener det er grunn til å bevare roen. Altså; at slike beretninger mer bærer preg av den berømmelige placeboeffekten, enn noe medisinsk påviselig hos oss mennesker.

- En del vil prøve hva som helst, men vi skal ikke tillegge slike unntak for mye vekt, selv om beretningene kan være veldig detaljerte.

Professor Mark Kristal. (Foto: University at Buffalo)

- De er ikke holdbare som vitenskapelige studier, kommenterer Kristal i en pressemelding.

Avviser ikke

UB-professoren åpner likevel for mulige positive effekter hos mennesker.

Kristal peker på at det kan finnes komponenter i morkaken som demper tilstander som fødselsdepresjon hos mor, og vansker med å etablere nær tilknytning til barnet.

Foreløpig er det ikke gjennomført studier på mennesker som har undersøkt slike sammenhenger.

Hos andre pattedyr derimot, har tidligere forskningsarbeider rapportert om fordeler.

- Et styrket mor-barn-samspill, stimulering av omsorgsatferd hos moren, samt økte muligheter for  ny befruktning, er blant momentene nevrologtrioen trekker fram i sin nye artikkel. 

Kake for de få?

Kristal er for øvrig ikke kjent med noen vitenskapelig dokumentasjon på menneskelige kulturer der morkake inntas jevnlig.

Han legger til at denne oppfatningen støttes av en nylig omfattende studie utført av antropologer ved University of Nevada, Las Vegas.

- Kanskje er det mer fordelaktig for mennesker ikke å spise morkake, spør han, uten foreløpig å ha noe sikkert svar.

- Om vi skulle finne ut hvorfor mennesker spiser, eller ikke spiser morkake, er det uansett viktig at vi leter etter medisinske eller atferdsmessige fordeler - av samme grunner som når vi ser etter plantebaserte medisinske stoff, mener han.

Referanse:

Placentophagia in Human and Nonhuman Mammals: Causes and Consequences. March 30. Ecology of Food and Nutrition. Sammendrag.

Powered by Labrador CMS