Amerikanske millioner til stamcelleforskning

Det amerikanske forsvarsdepartementet har gitt omtrent 1,8 millioner svenske kroner til stamcelleforskning på Parkinsons sykdom til Universitetet i Lund.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bakgrunnen for at det amerikanske forsvarsdepartementet har gitt millionstøtten til nevrobiologiavdelingen på det svenske universitetet, er deres forskning på stamcelletransplantasjoner til mennesker rammet av Parkinsons sykdom.

Forsvarsdepartementet mener denne forskningen kan være nyttig for dem, da Parkinsons sykdom kan sees på som en modell for nevrologiske sykdommer som også kan forårsakes ved bioterror.

Forskerne på Lund søkte opprinnelig om støtte fra den amerikanske frivillige stiftelsen Michael J. Fox Foundation, initiert av den amerikanske skuespilleren med samme navn som er rammet av Parkinson.

De fikk imidlertid avslag, men stiftelsen oversendte søknaden til det amerikanske forsvarsdepartementet som ga forskerne fra Lund tilslag på 240 000 amerikanske dollar.

Parkinson sykdom

Årsaken til Parkinsons sykdom ligger i hjernen. Her finnes det flere sentre som styrer alle våre bevegelser, men for de som er rammet av sykdommen er det ett av sentrene som ikke fungerer som det skal.

Dette fører igjen til at senteret ikke lager nok av en nevrotransmitter som kalles dopamin. Uten dopamin forskyves balansen av alle de stoffene som må fungere sammen for at et menneske skal kunne bevege seg på en normal måte.

Resultatet av dette er at parkinsonspasienter får problemer med motorikken; de skjelver på hendene, musklene blir stive og hodet kan også skjelve. Verst er kanskje at musklene i ansiktet rammes på en slik måte at pasientene ofte har vanskelig for å uttrykke sinnsstemninger.

Per i dag finnes ingen god behandling av sykdommen. Medisinering lindrer symptomer, men etter noen års behandling minsker effekten av behandlingen, samtidig som det er en rekke bivirkninger med den.

Stamcelletransplantasjon

Den nevrobiologiske avdelingen ved Universitetet i Lund har lenge interessert seg for muligheten for å transplantere stamceller til parkinsonspasienter, for på den måten å kurere de rammede.

Professor Anders Björklund ved avdelingen er i tillegg en av lederne bak det store europeiske stamcelleprosjektet Eurostemcell, der Universitetet i Lund skal forske på nettopp Parkinsons og stamceller.

Forskerne på Lund håper at de kan erstatte de spesialiserte nervecellene i det senteret som ikke fungerer i hjernen med friske celler utviklet fra embryonale stamceller.

- Vi vet at vi kan få stamcellene til å overleve en transplantasjon, målet er nå å få de til å utvikle seg til nettopp de nervecellene som kan lage dopamin, sier forskergruppens leder Patrik Brundin i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS