Trener på seg astma i kulden

De aller beste av de norske skiløperne utmerket seg ved at de trener hardt selv om det er kaldt i været, og de venter ikke alltid lenge nok med å trene etter sykdom.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Forsker Nils Olof Vikander ved Høgskolen i Nord-Trøndelag."

Idrettsforskerne Nils-Fredrik Rønbeck ved Høgskolen i Finnmark og Nils Olof Vikander ved Høgskolen i Nord-Trøndelag har intervjuet de 100 beste langrennsløperne i henholdsvis Norge og USA om deres treningsvaner i kaldt vær, erfaringer med overtrening og sykdomsavbrekk og om de har utviklet symptomer på astma.

Trosser kulden

De aller beste av de norske skiløperne utmerket seg ved at de trener hardt selv om det er kaldt i været.

- To av tre trener rolig i temperaturer under minus 15 grader, mens en av to også trener intensivt under slike forhold. Norske løpere presser seg mer i kulden enn amerikanerne, sier Nils Olof Vikander.

Sykdom vanlig

75 prosent av den øverste norske skieliten oppga at de har trent eller konkurrert før de er fullt restituert etter sykdom, og fått redusert prestasjonsnivået som følge av dette.

"Nils-Fredrik Rønbeck ved Høgskolen i Finnmark."

Nesten halvparten av alle de spurte i undersøkelsen hadde fått minst en sesong ødelagt av sykdom i løpet av karrieren.

Mange får astma

- På spørsmålet om de hadde utviklet astma i løpet av skikarrieren, svarte om lag en tredjedel av eliteløperne bekreftende. Det er langt høyere tall enn i befolkningen ellers, sier Nils Olof Vikander.

Disse eliteskiløpernes utvikling av astma ser ikke ut til å ha noe med sårbarhet i barndommen å gjøre, men er parallell med karriereutviklingen i skisporet.

Med økende treningsmengde blir det vanskeligere å unngå trening i kulda.

Flere årsaker

- Sannsynligvis har det også noe å gjøre med for kort restitusjonstid etter trening i kaldt vær, noe som igjen øker sårbarheten, sier Nils-Fredrik Rønbeck og Nils Olof Vikander.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Nord-Trøndelag - Les mer

Powered by Labrador CMS