Trening trimmer hjernen

Vi mennesker har det med å trene mindre og mindre, jo eldre vi blir. Men forskning viser at det kanskje er smartere å gjøre det omvendt. Det blir man nemlig klok av.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fysisk aktivitet på “grønn resept”, anbefaler regjeringa, og mye kan tyde på at de for en gangs skyld har et poeng. Etter hvert som man blir eldre, spesielt etter rundede 30, begynner det grå og hvite vevet inne i hjernen å krympe i takt med dalende evnene til å orientere seg i verden.

Heldigvis har vitenskapen lenge hatt mistanke til at den fysiske formen man er i påvirker hjernekrympinga, og nå har amerikanske forskere endelig funnet bevis for at teorien stemmer.

Skannet hjerner

Tidligere dyrestudier har vist at aerob trening forsterker vevet i hjernen. I 1999 oppdaget Arthur F. Kramer at eldre mennesker som gikk fra et stillesittende til et aktivt liv, kunne forbedre de mentale evnene betraktelig.

I en ny test skannet Kramer og teamet hans fra University of Illinois at Urbana-Champaign hjernene til 55 høyt utdannede kvinner og menn over 55 år. Den fysiske formen ble målt med gåprøver og tester på tredemølle, og nå kan
forskerne for første gang legge fram bevis for at trening fører til fysisk forandring i hjernen.

Kvinner best ut

- Hos gamle mennesker reduseres tettheten i hjernevevet raskt, men god fysisk form bremser denne utviklinga, sier Kramer. Og nå kan man altså se fysiske beviser for en mental forandring man har kjent til lenge.

Jo eldre man blir, jo viktigere blir treninga, og det ser ut til at areob trening i kombinasjon med styrketrening er den aller beste kombinasjonen. Holder man ut i mer enn en halvtime, er det spesielt bra, mener forskerne.

Det viste seg også at det spesielt var kvinnene som hadde utbytte av fysisk aktivitet, og mye tyder på at østrogen er en viktig faktor. Gruppen som så ut til å komme aller best ut av det var nemlig aktive eldre kvinner som fikk østrogenbehandling.

Mener politikerne virkelig alvor med helsetiltakene, bør de altså trampe til og legge litt penger bak den fine grønne resepten sin. Da vil jo menneskene generelt smartere, og følgelig stemme intelligent ved neste valg. Og det ønsker vi vel, ikke sant?

Powered by Labrador CMS