Spør en forsker: Onanerer dyr?

SPØR EN FORSKER: Kan dyr, akkurat som mennesker, finne på å lette trykket på egen hånd? Onani er jo naturlig – eller?  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Visste du

Utsatte dyr parer seg i kortere tid enn dyr som ikke har så mange fiender.

Når sjiraffer og antiloper parer seg, gir hannen bare et kort støt, og så er det slutt.

Hos neshorn kan paringen derimot vare mellom 20 og 30 minutter.
 

Det er etter hvert mange år siden jenter og gutter absolutt skulle sove med hendene over dynen. Nå er vi mer åpne for de frekke spørsmålene.

Leser Stinne Jensen vil gjerne vite om dyr onanerer.

Eksperen som leverer svaret, er Richard Østerballe, direktør for Givskud Zoo i Danmark.

– Jeg tviler på at onani i biologisk forstand er en utbredt adferdsform, sier han og forklarer at det har svært lite mening å sløse med sæden i naturens verden, fordi sædavgang i bunn og grunn bare skal brukes til å få avkom.

I tillegg kommer at dyr er svært utsatte mens de parer seg. Dyr kan nemlig, akkurat som mennesker, bli helt bevisstløse i det øyeblikket kruttet for alvor går av, og det vil være det perfekte tidspunktet for et rovdyr å slå til.

Derfor hopper bare dyr i høyet hvis det lønner seg, eller hvis det er siste sjanse noensinne.

For eksempel er det typisk for en hannantilope at han bruker krefter på å få seg en liten omgang hos en hunn hvis flokken hans er i en situasjon hvor de er trengt opp i et hjørne av et rovdyr.

En gorilla som kjenner knepet

Østerballe forteller at det eneste unntaket fra regelen, så vidt han vet, bor i Givskud Zoo.

Her er gorillaen Samson berømt og beryktet for å være glad i damer – av mennesketypen. Ser en kvinne ham dypt inn i øynene, så begynner han straks å leke med seg selv. Men det er ikke noe han har lært i naturen.

– Samson har en spesiell forhistorie. Han ble tidlig svært preget av mennesker, og derfor anser han kvinner for å være potensielle partnere.

– Og når han lever i fangenskap er han i en situasjon hvor han ikke kan gjøre noe med det, sier direktøren.

I naturen har han alltid to muligheter. Enten har han fri adgang til å hoppe på en hunn, eller også skal han slåss med en annen hann om vedkommende hunn. Samson har vært nødt til å finne sin helt egne måte å håndtere situasjonen på.

Hunder

Men hva med hunder? De hopper jo på hvem som helst?

Østerballe forteller at det er litt med hunder som det er med Samson. De lever ikke lengre ute i naturen, men har vent seg til å være en del av en menneskeflokk.

Når hunder klamrer seg fast til et bein og lager paringsbevegelser, så kan det være for å dominere, men det kan også være at et menneske har luktet på en måte som er tiltrekkende for hunden.

Et menneskelig påfunn

Onani er i det hele tatt mest av alt knyttet til den kulturen og levemåten som mennesket har bygget opp, sier direktøren for løveparken:

– Vi lever faktisk et svært unaturlig liv. I den virkeligheten vi lever i nå, blir vi konstant konfrontert med potensielle partnere som vi ikke kan få fatt i. Slik er det ikke for dyrene.

______________________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Lenker

Richard Østerballes kontaktopplysninger (Givskud Zoo)

Gorillaen Samson liker å leke med seg selv. Men hvis han hadde levd i naturen, hadde han i stedet hoppet på en hunn. (Foto: Givskud Zoo / Wikimedia Commons, se lisens her)

Tv-innslag: Gorilla forelsket i psykologen sin (TV SYD)
 

Powered by Labrador CMS