Soya mot beinskjørhet

Rikelig inntak av mat som inneholder soya demper risikoen for beinskjørhet hos kvinner etter overgangsalderen. Soyaen ser ut til å danne motvekt mot hormonelle endringer, sier amerikanske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Effekten er spesielt tydelig de første årene etter at menstruasjonen har opphørt, viser en studie blant mer enn 24 000 kinesiske kvinner som i gjennomsnitt er 60 år gamle. De ble delt inn i fire grupper ut fra hvor mye soya de spiser.

Resultatene viser at risikoen for beinbrudd var 37 prosent lavere for storforbrukerne av soya enn for kvinnene som spiste minst slik mat, opplyste forskerne mandag.

Resultatene av undersøkelsen er offentliggjort i legetidsskriftet Archives of Internal Medicine.

- Dette er svært interessant, og jeg har sett lignende virkninger av soya i tidligere studier. Det gjelder både økning i beinmasse og nedgang i antall brudd, sier den svenske medisineren Olof Johnell til nyhetsbyrået TT.

Soya har ifølge fagfolk en rekke positive virkninger for kvinner i overgangsalderen. Proteiner i soyarik mat kan redusere risikoen for hjerte-, kar-sykdommer og hormonrelatert kreft, heter det i studien i Archives of Internal Medicine.

(NTB)

Powered by Labrador CMS