- Morgenfugler er svakere

For første gang er det dokumentert store forskjeller på hjerneaktiviteten hos morgenfugler og natteravner. Det gjør blant annet at morgenfuglene ikke får utnyttet muskelstyrken sin like godt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Canadiske forskere viser at de av oss som liker å sove lenge blir sterkere og sterkere utover dagen. (Illustrasjonsfoto: iStockphoto)"

Forskere fra University of Alberta har gjort forsøk på A- og B-mennesker og funnet store ulikheter i hvordan hjernebarken tar i mot stimuli, hvordan ryggmargen sender signaler, og forskjeller i maksimal muskelstyrke.

De atten som var med i undersøkelsen ble delt opp i to like store grupper – morgenfuglene som sa de følte seg mest våkne og produktive om morgenen, og natteravnene som er livligere på kvelden.

Omvendte kurver

Etter å ha fylt ut et skjema om søvn, kosthold, trening og andre faktorer, ble deltakerne testet fire ganger i løpet av en dag. De ble testet med ulike metoder klokken 9, 13, 17 og 21.

- Vi målte først hvor mye muskelkraft hver deltaker greide å generere ved maksimal sammentrekning, og vi kjørte elektrisk stimuli i en nerve bak kneet, for å se på nervebanene som går gjennom ryggmargen, sier studenten Olle Lagerquist i en pressemelding.

Han forteller også at de brukte magnetisk stimuli ved å holde en magnet over hjernebarken for å stimulere hjerneceller til å sende signaler til ulike muskler.

- Hos morgenfuglene så vi at hjernebarken ble mindre og mindre mottagelig for stimuli utover dagen. Hos natteravnene var det omvendt.

Han sier at dette er første gang man har greid å bevise disse forskjellene mellom A og B-mennesker.

- Overraskende resultater

Forskerne skriver at de ble overrasket over resultatene fra ryggmargtesten. De viste nemlig at refleksresponsen ble bedre og bedre utover dagen hos både A- og B-menneskene.

Testen som så på styrke og muskelkraft viste at morgenfuglene gjorde det dårligst. Her ble natteravnene sterkere utover dagen, mens morgenfuglene holdt seg på et litt svakere nivå.

- Vi tror morgenmennesker kanskje aldri når sin maksimale muskelstyrke, fordi hjerneaktiviteten går i én retning og ryggmargen i en annen slik at de nulles ut.

- Hos natteravnene er både hjernebarken og ryggmargen på topp på kvelden, sier Dave Collins, som var med på gjennomføringen av studien.

Kan rytmen endres?

Olle Lagerquist sier at han nå har lyst til å finne ut om det er mulig å få morgenfugler til å oppføre seg som natteravner og omvendt.

- Dette har heller aldri blitt gjort før, og det kan bli spennende å se hva som skjer med nervebaner og hjerneaktiviteten hos folk, men det kan bli en svært tidkrevende prosess.

- En slik studie kan få konsekvenser for skiftarbeid, og det er mange spørsmål som kan stilles. Hvor fort kan man endre døgnrytmen? Hvor vanskelig er det for en kveldsperson å fungere i et morgenskift? avslutter han.

Forskerne tester maksimal muskelstyrke hos morgenfugler og natteravner. (Video: University of Alberta)

Kilde:

Olle Lagerquist et. al., Chronotype Influences Diurnal Variations in the Excitability of the Human Motor Cortex and the Ability to Generate Torque during a Maximum Voluntary Contraction, Journal of Biological Rhythms, Vol. 24, No. 3, 2009

Powered by Labrador CMS