Rundt 20 til 30 prosent av befolkningen har gått i søvne. Det henger sammen med arv, mener forskere. (Foto: Microstock)

Søvngjengeri går i arv

Barn av søvngjengere har lettere for å gå i søvne selv.

Ingen kontroll på tid eller rom, sløv tale og dårlig respons på spørsmål. Det er typiske tegn på at noen går i søvne.

Rundt tre til fire prosent av alle barn går i søvne regelmessig, men de fleste vokser det av seg før de blir 15 år. Årsakene bak den merkelige tilstanden er det fortsatt ingen som er sikre på.

Men nå viser det seg at arv spiller en viktig rolle. En ny studie viser at 60 prosent av barn utviklet søvngjengeri dersom begge foreldrene selv gikk i søvne da de var barn.

Søvngjengeri og nattskrekk

Studien, som er publisert i JAMA Pediatrics, tok utgangspunkt i en undersøkelse fra den kanadiske provinsen Quebec. Rundt 1900 barn født i 1997 og 1998 ble undersøkt.

To forstyrrelser ble kartlagt: søvngjengeri og nattskrekk. Nattskrekk er tilfellene hvor du plutselig ser ut til å våkne opp med et redselsskrik, men gjerne uten å huske hendelsen hvis du blir ordentlig vekket.

Søvnvanene ble kartlagt gjennom spørreundersøkelser. 29,1 prosent av barna mellom to og et halvt år og 15 år, gikk i søvne. Omtrent halvparten av barna opplevde nattskrekk i alderen mellom to og 13 år.

I tillegg hadde barna som ofte opplevde nattskrekk i tidlig alder, større sjanse for å utvikle søvngjengeri i femårsalderen.

– Vær forberedt

Sammenhengen mellom barn som gikk i søvne og foreldre som tidligere hadde gått i søvne, var påfallende.

47,4 prosent av barna som hadde én søvngående forelder, utviklet selv søvngjengeri. 61,5 prosent av barna hvor begge foreldrene hadde gått i søvne, utviklet den samme søvnforstyrrelsen. Det er nesten tre ganger så mange som blant barna uten søvngående foreldre. Av dem utviklet bare 22,5 prosent søvnforstyrrelsen.

– Disse funnene peker på en sterk genetisk innflytelse på søvngjengeri, konkluderer forskerne.

– Foreldre som selv har vært søvngjengere, særlig i tilfeller hvor begge var søvngjengere, burde forvente at barna deres kommer til å gå i søvne og burde derfor være skikkelig forberedt, råder de.

Referanse:

Petiti, D. (et.al) Childhood Sleepwalking and Sleep Terrors: A longitudinal Study of prevalence and Familial Aggreagtion (04.05.2015) JAMA Pediatrics

Powered by Labrador CMS