Bob Dylan framførte Blowin' in the Wind første gang i 1963. Bildet er tatt samme år. Dylan er den artisten som har brukt vær mest i tekstene sine, ifølge en britisk studie. Her er han sammen med sangeren Joan Baez på en borgerrettsmarsj i Washington DC. (Foto: National Archives and Records Administration)

Sol og regn er pop

Hvorfor handler sju prosent av tekstene til tidenes mest populære låter om vær? Svaret blåser i vinden.

Bob Dylan har laget flest sanger om vær, tett fulgt av John Lennon og Paul McCartney. De fleste handler om regn eller sol. Færrest beskriver snøstormer.

Dette er resultatet av et fritidsprosjekt til britiske forskere fra Tyndall Centre for Climate Change Research.

Mest sol og regn

De har tatt for seg 759 popsanger om vær. Så analyserte de tekstene til 419 av disse ved hjelp av en database for karaoke. Hva slags vær handlet de om?

Forskerne katalogiserte med 20 forskjellige værtyper, blant annet regn, sol, snø, storm, torden og tornado.

Flest sanger handlet om sol, hele 159. Så fulgte regn med 143, og på langt dårligere neste plasser vind med 77, kulde og frost med 51, skyer med 50, hete med 41 og skyfri, blå himmel med 36.

Snøstorm på jumboplass

På jumboplass tronet ekstremværet snøstorm, med sangen Baby It´s Cold Outside, skrevet av Broadwaykomponisten Frank Loesser i 1944.

Den handler om en mann som forsøker å overtale damebesøket sitt til å bli over natta på grunn av det fæle, kalde været.


Eksempel på ekstremvær i pophistorien.

Metaforer og realt vær

Mange av sangene handler om flere former for vær, og spenner over mange følelser. Noen sanger nevner opp til seks værtyper, ifølge en nyhetsmelding fra University of Southampton, ett av universitetene tilknyttet klimasenteret.

Men været i sangene er ikke bare metaforer for følelser. De er faktisk også koblet til været som var da sangene ble skrevet.

– Studien vår viser at referanser til dårlig vær i popsanger er statistisk mer signifikant i USA under de mer stormfulle 1950- og 60-årene enn i de stillere periodene i 1970- og 80-årene, sier den ledende forskeren bak studien, Sally Brown, i nyhetsmeldingen.

Vær er pop

Rundt 900 artister har sunget eller laget sanger om vær, ifølge en nyhetsmelding fra klimasenteret.

Værsangene er også populære. Hele sju prosent av sangene som topper lista til bladet Rolling Stone over tidenes 500 mest populære, handler om været.

Delta selv

Studien er en oppfølger fra en tidligere værgjennomgang av klassisk musikk. Den er publisert i tidsskriftet Weather. Lista over sanger er lagt ut på nettet i et regneark.

I regnearket opplyser forskerne også at de vil ha hjelp til sitt neste fritidsprosjekt: Musikk inspirert av astronomi. Også her ber de om hjelp av publikum.

Referanse og lenker:

Sally Brown m.fl.: Is there a Rhythm Of The Rain? An analysis of weather in popular music, Weather 7. Juli 2015, doi: 10.1002/wea.2464, sammendrag.

Regnearket til forskerne

Regneark der du selv kan fylle ut flere sanger om vær

I dette skjemaet kan du legge inn sanger som er inspirert av astronomi og geofysikk.

Powered by Labrador CMS