Fant ulv i Danmark

Zoologer jubler over funn av rovdyret for første gang siden 1813.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bildene som skulle vide en ulv på tokt i Danmark vakte stor oppsikt i Danmark i oktober. Nå er det bekreftet av danske zoologer. Det er første gang rovdyret er funnet i Danmark på 200 år. (Foto: Kim Frost/Miljøministeriet)

I samarbeid med:


 

Denne saken er produsert av NRK.

Danske zoologer jubler i dag, etter at det ble bekreftet at landet har hatt besøk av sin første viltlevende ulv på nesten 200 år. Siste sikre observasjon var i 1813, skriver Berlingske Tidende.

Danske medier har spekulert i saken siden oktober, da amatørfotografen Kim Frost tok en rekke bilder av det som liknet på en ulv på streif. Det kunne ikke da umiddelbart bekreftes, men dyret ble senere funnet dødt.

Myndighetene undersøkte dyret, blant annet med DNA-tester. En obduksjon viste at dyret døde av en betennelsessvulst som tilslutt kvalte dyret. Den hadde i lenger tid ikke kunne spise.

– En stor oppdagelse

Fredag kunne danske veterinærmyndigheter i en pressemelding fredag bekrefte at det var en ulv fotograf Frost fanget i kameralinsa.

– For den danske natur er dette en stor oppdagelse. Vi har ikke hatt bekreftede observasjoner av ulv på 199 år, og det er et dyr på toppen av næringskjeden, noe vi ikke har mange av i vår natur. Det var en enslig streifer, og den er nå død. Vi vet verken om eller når en ny ulv eventuelt vil komme til landet, skriver Naturstyrelsen.

Zoologene har i dag vært i fistel i de fleste danske medier.

– Det er helt fantastisk. Vi har hele tiden syntes at det liknet en ulv, men ingen har kunnet si det med sikkerhet, sier Mogens Trolle ved Danmarks statlige naturhistoriske museum til nyhetsbyrået Ritzau.

Hørte hjemme i Tyskland

– Det er sensasjonelt at et stort rovdyr vi brukte flere hundre år på å få utryddet, nå vender tilbake.Vi lever i en tid der vi hele tiden får nyheter om dyrearter som dør ut, sier Trolle.

Ulven ble funnet i Hanstholm naturreservat, nordvest i landet. Den har trolig vandret temmelig usett gjennom Jylland. DNA-testene viser at ulven hørte hjemme i Tyskland.

Ifølge Naturstyrelsen er det så langt ingen tegn til at ulvestammer skal etablere seg i Danmark, men ulvebestanden i Tyskland vokser stadig, og det vil ifølge danske myndigheter neppe ta nye 199 år før den neste ulven blir funnet i landet.

Flere medier har bitt seg merke i rovdyrdebatten i nabolandene Norge og Sverige, men Trolle tror og håper at dansker er mer forståelsesfulle overfor ulven.

Powered by Labrador CMS