I den nye studien er danskene det folket som eier flest sexleketøy per innbygger.

Lykkelige folk har ofte en dildo under sengen

Folk som eier sexleketøy, har et mer tilfredsstillende liv, viser en ny dansk undersøkelse. Forskerne konkluderer imidlertid ikke med at det er sexleketøyene som gjør dem lykkelige.

Bruker du sexleketøy?

Da kan det hende at du ikke bare har et bedre sexliv, men også et mer tilfredsstillende parforhold og liv generelt.

I en ny dansk studie publisert i The Journal of Sex Research, har forskerne undersøkt bruken av sexleketøy i seks europeiske land.

Forskere fra Københavns Universitet målte at deltakerne var mer tilfredse med både sexlivet og livet generelt, basert på et spørreskjema som ble fylt ut av nesten 12.000 deltakere, forteller psykolog og seksualitetsforsker Gert Martin Hald, som er en del av teamet bak studien.

– Det viser seg at det å ha og bruke leker var tydelig forbundet med høyere tilfredshet med sexlivet, parforholdet og livet generelt. Med andre ord: De som har og bruker sexleketøy, ser ut til å være mer tilfredse med sexlivet, parforholdet og livet generelt, sier Hald, som er professor ved Institutt for folkehelse ved Københavns Universitet.

Studien er støttet av sexleketøybutikk

Selskapet Sinful.dk, som selger sexleketøy, har fått et markedsføringsbyrå til å utarbeide undersøkelsen som ligger til grunn for studien, og gitt et forskningsstipend på 300.000 danske kroner til Københavns Universitet.

Gert Martin Hald forteller at samarbeidet kom i stand da han hørte om Sinful.dks undersøkelse og tok kontakt for å få tak i resultatene.

– Vi er involvert i dette fordi vi på Københavns Universitet har en interesse i det, fordi de har en ganske unik mengde data som det ville være ganske dyrt å gå ut og samle inn selv.

Deretter ba han Sinful.dk om å støtte Institut for Folkesundhedsvidenskab med 300 000 danske kroner for å dekke kostnader til forskningen.

Hald understreker at pengene ikke har gått til forskerne, og at universitetet og Sinful.dk har inngått en juridisk avtale som ifølge professoren dikterer fullstendig uavhengighet.

– Dette er standard prosedyre, sier Hald. – Ingen i forskergruppen vår får en krone eller noen produkter, og vi har ikke opptrådt i en konsulentrolle eller lignende for dem.

Trygge og fornøyde

Men selv om forskerne kan se en statistisk sammenheng, betyr ikke det at vi blir mer tilfreds bare fordi vi bruker sexleketøy.

Gert Martin Hald forteller at studien ikke var designet for å undersøke årsakssammenhenger.

– Vi tror at det sannsynligvis er en toveis effekt, slik at de som allerede er i et forhold der de opplever en viss grad av trygghet, åpenhet og god kommunikasjon, og som kanskje allerede er mer tilfredse med sexlivet sitt, er mer tilbøyelige til å våge og være villige til å inkludere og eksperimentere med sexleketøy, sier han.

Og når de oppdager at sexleketøy kan bidra til sexlivet på ulike måter, øker den seksuelle tilfredsstillelsen i forholdet, forklarer Hald:

– Disse opplevelsene, og kommunikasjonen om seksuelle lyster, kan bidra til å skape tillit, trygghet og følelsen av at man kan dele selv svært intime tanker, følelser og opplevelser med partneren sin, noe som øker tilfredsheten i forholdet.

Studien er spennende, tross sine begrensninger, mener Else Olesen, sykepleier og sexolog med omfattende kunnskap om seksuelle hjelpemidler.

– Når seksualiteten fungerer, opplever man høyere livskvalitet og mer energi til å takle de vanskelige tingene i livet. Men hvis sexen ikke fungerer, enten det gjelder ereksjon eller orgasme, kan det koste både tid og fokus, forklarer Olesen, som er tilknyttet Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital i Danmark.

Hun mener imidlertid at spørreskjemaet også burde spurt om sexleketøyene bare ble brukt til seksuell tilfredsstillelse eller om det også ble brukt til rehabilitering.

– Hvis man har senskader etter kreftbehandling eller diabetes eller bare opplever kroppslige forandringer med alderen, kan det være fornuftig å bruke sexhjelpemidler for å få seksualiteten til å fungere igjen, sier Olesen.

Dansker på topp

Undersøkelsen, som er basert på en spørreundersøkelse gjennomført av selskapet Sinful.dk våren 2022, viser også at danskene blant de nesten 12.000 deltakerne er de som eier flest sexleketøy.

– Danmark er på topp med fem sexleketøy per person, sier Gert Martin Hald.

Dette er ikke noen overraskelse for Else Olesen.

– Vi er nok litt mer åpne i Danmark. Vi har et annet syn på seksualitet enn mange andre steder, og vi var også først ute med pornografi, sier hun.

Hald legger likevel til at undersøkelsen ikke nødvendigvis er representativ.

– De som svarer på spørsmål om sex, er nok mer åpne og interesserte. Det vet vi fra andre studier, påpeker han.

Selv om man kan være skeptisk til at et selskap står bak en studie, mener han at den er gjort etter boka.

– Sinful ba et markedsføringsbyrå om å sende ut spørreskjemaet til befolkningen i de seks landene for å gjøre undersøkelsen så representativ som mulig, forklarer han.

Mindre stigmatisert

Ifølge Gert Martin Hald har det vært interessant å studere bruken av sexleketøy. Det er ikke lenger noe vi holder hemmelig. Vi kan se det i hyllene i helt vanlige butikker.

– Da jeg var ung, sto sexleketøy på bakrommet. I dag er det mye mindre stigmatisert, sier Hald.

Else Olesen er enig.

– Studien tyder på at sexleketøy er for alle aldre - ikke bare for de unge og vakre, sier hun og utdyper:

– Det blir brukt av helt vanlige folk i alle aldre. Det har blitt allemannseie. I dag er det også fokus på design: Sexleketøy er estetisk, og det gjør nok at folk får lyst til å bruke dem på en annen måte.

Referanse:

Gert Martin Hald mfl.: Do Sex Toys Make Me Satisfied? The Use of Sex Toys in Denmark, Norway, Sweden, Finland, France, and the UK. The Journal of Sex Research, 2024. (Sammendrag) DOI: 10.1080/00224499.2024.2304575

Om undersøkelsen og deltakernes bruk av sexleketøy

Totalt 11 944 deltakere i seks europeiske land – Danmark, Sverige, Norge, Finland, Frankrike og Storbritannia – svarte på et nettbasert spørreskjema, rundt 2.000 deltakere i hvert land.

Om deltakernes bruk av sexleketøy viser studien at:

  • Opptil 60 prosent av deltakerne eide eller hadde eid et sexleketøy, og de vanligste sexleketøyene var dildoer og vibratorer, etterfulgt av håndjern, penisringer og anale sexleketøy.
  • Opptil 65 prosent av deltakerne brukte sexleketøy med seg selv eller en fast partner: Bare en liten andel, opptil 15 prosent, brukte det med skiftende partnere.
  • De fleste kvinner eier sexleketøy, men når man sammenligner kvinner og menn som eier sexleketøy, eier menn i gjennomsnitt flere sexleketøy enn kvinner.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS