Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

Det finnes flere forskjellige typer kvinnelige orgasmer.

– Kvinner får like lett orgasme som menn

– Det er ikke noe med kroppen som tilsier at menn skulle få orgasme lettere enn kvinner. Det er et spørsmål om ekspertise, sier professor i gynekologi.

– Vi vet at kvinner oftere rapporterer om vansker med orgasme enn menn. Mye handler om forholdet til eget kjønnsorgan, sier professor i gynekologi ved Universitetet i Bergen, Jone Trovik.

Hun mener at mange kvinner er for dårlig kjent med sin egen anatomi. I den nyeste utgaven av podcasten UiB Popviten fremsnakker hun det kvinnelige underlivet.

– Orgasmene og fysiologien til kvinner og menn ligner hverandre, men vi ser at menn på en helt annen måte er stolte over penisen sin. Det kvinnelige underlivet er litt mer teknisk og krever at man finner frem, men gjør man det, får kvinner og menn orgasme like lett, sier hun.

Podcast: Vidunderlige vaginaer

Kvinners orgasme er også tema i denne episoden av podcasten UiB Popviten fra Universitetet i Bergen.

Lytt til episoden her.

Ulike orgasmetyper

Ifølge Trovik finnes det flere forskjellige typer kvinnelige orgasmer.

– Noen får muskelsammentrekninger i skjeden, med det gjelder ikke alle. Noen får også sammentrekninger i livmoren. Og selv om de fleste trenger stimulering av klitoris, kan noen kvinner faktisk få orgasme kun ved å berøre livmortappen. Det finnes ingen riktig eller feil måte, sier hun.

Gynekologen mener det er uheldig at mange anser det som et ideal å oppnå orgasme kun ved penetrering.

– Da berøres klitoris i veldig liten grad, og derfor får veldig få orgasme kun ved hjelp av penetrering. Innsiden av skjeden har ikke så mange nerveceller og er derfor ikke særlig følsom. De fleste kvinner trenger stimulering av klitoris, og da må bør man legge opp til det, hun.

Finner ikke G-punktet

Enkelte kvinner opplever en liten utløsning under orgasme. Det skyldes stimulering av G-punktet.

– G-punktet er en samling følsomt kjertelvev rett innenfor urinrøret på fremre side av skjeden. Det er ganske likt menns prostata, og mange kvinner opplever nytelse ved stimulering av det, forteller Trovik.

Men selv om alle kvinner har et G-punkt er det variasjon i hvor mye slikt kjertelvev kvinner har.

– Derfor varierer hvor følsomt G-punktet er, og det er ikke sikkert alle finner det. Men det kan være du finner det hvis du leter, oppfordrer hun.

Som en gummistrikk

Som gynekolog mener Trovik at mange kvinner med fordel kunne vært mer stolte av underlivet sitt.

– Tenk på at livmoren for eksempel er kroppens største muskel og kan dytte ut et helt barn alene. Og den er elastisk som en gummistrikk. Under et keisersnitt er det ganske utrolig å se innenfra hvordan den umiddelbart trekker seg sammen når babyen tas ut. Øyeblikket etter at babyen er ute, ville det vært umulig å legge den inn igjen, forteller hun.

Lær mer og hør episoden «Vidunderlige vaginaer» med professor i gynekologi, Jone Trovik, her:

Powered by Labrador CMS