Flere eldre har sex

Stadig flere 70-åringer hopper i høyet – og liker det.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)
(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Så er det altså ikke slutt på all moroa likevel, etter fylte 70.

Det ensidige fokuset på seksuelle problemer hos eldre har kanskje gitt oss inntrykk av at all aktivitet under dynene med alderen reduseres til halvengasjert bekymring over tørke og slapphet.

Men nå antyder svensk forskning at det slett ikke står så galt til, der nede mellom lakenene.

Nils Beckman og kollegaene fra Universitetet i Göteborg har undersøkt fire grupper av 70-åringer, fra 1971 til 2001. Nå konkluderer han med at et økende antall av de på 70 har hyppigere og bedre sex. Og damene er spesielt fornøyde.

- Vår studie viser at de fleste eldre mennesker ser på seksuell aktivitet og tilhørende følelser som en naturlig del av alderdommen, sier forskerne i ei pressemelding.

Flere får full pakke

Forskerne har undersøkt sexlivet til hele 1500 70-årige svensker. Den første gruppa måtte til pers allerede i 1971. Intervjuene med neste gruppe startet i 1976, og deretter fulgte en ny pulje i 1992. Den siste undersøkelsen ble avsluttet i 2001.

Dermed kunne forskerne se om 70-åringers sexliv hadde forandret seg i løpet av trettiårsperioden. Det hadde det.

Andelen gifte menn som hadde samleie økte fra 52 prosent til hele 98 prosent. Og mens bare 38 prosent av damene gjorde det i 1971, hadde andelen økt til 56 prosent i 2001.

Det var også flere ugifte som hadde samleie. Andelen menn steg fra 30 til 54 prosent, mens antallet damer økte fra 0,8 til 12 prosent.

Dessuten ble det hele mer moro, i hvert fall for damene.

Flere misfornøyde menn

Med tida ble flere kvinner fornøyde med sexlivet, og andelen misfornøyde sank. Flere rapportert at de fikk orgasme mens de hadde sex, mens færre meldte at de aldri hadde nådd klimaks.

Mennene var imidlertid ikke like heldige.

I 2001 var det faktisk flere menn som rapporterte om et lusent sexliv enn i de tidligere gruppene.

Om dette har noen sammenheng med orgasmehungrige damer, er ikke godt å si, men forskerne tror heller tallene skyldes at det er blitt mer akseptabelt for menn å feile seksuelt.

Tallene viste at færre av mennene hadde problemer med å få ereksjon, men flere hadde vanskeligheter med å komme.

Og skulle det først bli kaldt i køya, var det karene som var ille ute. Både mannen og dama mente det var mannen som bremset, når paret ikke lenger lå sammen.

Referanse:

N. Beckman, M. Waern, D. Gustafson, I. Skoog, Secular trends in self reported sexual activity and satisfaction in Swedish 70 year olds: cross sectional survey of four populations, 1971-2001, British Medical Journal, online first, 8. Juli 2008.

Powered by Labrador CMS