På Tinder er kvinner er mer kresne, mens menn er mer ivrige. Dette har klare evolusjonsmessige årsaker. Kvinner har mer å tape på å innlate seg med seksualpartnere av lav kvalitet enn menn har. Derfor «swiper» menn oftere til høyre enn kvinner gjør, forklarer forsker. (Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB Scanpix)

Tinder-brukere har ikke mer tilfeldig sex

Tinder gir deg ikke flere seksualpartnere enn andre likesinnede. Menn og kvinner bruker appene ulikt og av noe ulike grunner, viser ny studie.

Brukere av sjekkeapper som Tinder er generelt mer åpne for kortvarige, uforpliktende seksuelle forhold enn gjennomsnittspersonen.

Men dette betyr ikke at brukere ender opp med flere seksualpartnere enn andre med samme innstilling som dem selv.

– Apper er blitt en ny arena for sjekking. Men i stor grad er det de samme menneskene som deltar her som på andre arenaer, sier professor Leif Edward Ottesen Kennair ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Samme antall partnere

Såkalt «sosioseksuell orientering» handler om hvor åpen du er for kortvarige seksuelle forhold uten at de resulterer i noe mer. De mest åpne bruker oftere sjekkeapper med bilder enn folk flest gjør.

– Men brukere av sjekkeapper har ikke flere seksualpartnere enn andre med samme innstilling til korttidssex, sier førsteamanuensis Mons Bendixen ved Institutt for psykologi ved NTNU.

Appene er bare blitt en ny metode for å treffes. Sjekkeapper brukes istedenfor eller i tillegg til å finne en partner på byen, på jobben, i et fagforeningsmøte, på fjellstua eller ellers når du har fri. Men sluttresultatet blir omtrent det samme.

– Ingenting tyder på at det å være mer eller mindre attraktiv som seksualpartner enn folk flest gjør at folk bruker sjekkeapper mer heller, ifølge Trond Viggo Grøntvedt, forsker ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU.

Resultatene av en fersk undersøkelse publiseres i disse dager i Personality and Individual Differences.

Kvinner kresne, menn ivrige

Studien viser også at kvinner og menn bruker sjekkeappene noe ulikt.

Kvinner bruker i snitt noe mer tid på sjekkeapper enn menn gjør. Det kan være fordi kvinner bruker lengre tid på å vurdere hver enkelt kandidat før de bestemmer seg for å gå videre, hva nå enn avgjørelsen blir.

Menn er mer effektive. De ser gjennom flere kandidater på kortere tid og bestemmer seg raskere for om dette er en person de ønsker mer kontakt med. De tar også mer initiativ til kontakt enn kvinner gjør.

– Menn innleder samtaler oftere, tar oftere kontakt med matcher, og er mer villige til å møte partnere gjennom datingapper i private settinger, sier Bendixen.

På Tinder får du opp bilder og informasjon om potensielle partnere. Du sveiper til høyre om du er interessert i mer kontakt, til venstre hvis ikke.

– Kvinner er mer kresne. Menn er mer ivrige. Dette har klare evolusjonsmessige årsaker. Kvinner har mer å tape på å innlate seg med seksualpartnere av lav kvalitet enn menn har. Derfor «swiper» menn oftere til høyre enn kvinner gjør, forklarer professor Kennair.

Kvinner styrker selvfølelsen

Undersøkelsen tar også for seg ulike grunner til å bruke Tinder og lignende apper med bilde.

For både kvinner og menn er den aller viktigste årsaken til å bruke Tinder ren tidtrøyte. Folk som kjeder seg eller ikke har noe annet å gjøre, tar seg en kikk innom Tinder for å se hvem som finnes der. Men deretter skiller kjønnene lag.

– Menn oppgir i større grad et ønske om uforpliktende sex og korttidsforhold som grunn til å bruke sjekkeapper. Allikevel skal det sies at myten om at menn som bruker sjekkeapper kun ønsker uforpliktende sex ,ikke stemmer. Menn som bruker sjekkeapper ønsker seg også en langtidspartner, men i mindre grad enn de ønsker seg en korttidspartner, sier førsteforfatter og klinisk psykolog Ernst Olav Botnen.

Kvinner er oftere ute etter en bekreftelse på at de er attraktive enn menn er.

– Kvinner vil i større grad bruke sjekkeapper for å styrke selvfølelsen, sier førsteamanuensis Bendixen.

Å bli oppfattet som en potensiell partner av andre brukere blir sett på som en god ting.

Lite til utroskap?

Bare et lite mindretall, åtte personer, var i et forhold samtidig som de brukte sjekkeapper. Å bruke Tinder som et redskap for å være utro kan altså se ut til å være relativt sjeldent, men dette er ikke undersøkt i denne omgang.

Den nye teknologien er altså stort sett bare en ny arena for korttidssex, og ikke nødvendigvis noe som fører til en endring i seksuell atferd, forklarer Kennair og Bendixen.

Referanse:

Botnen, E.O. m.fl: Individual differences in sociosexuality predict picture-based mobile dating app use. Personality and Individual Differences. (2018) (sammendraghttps://doi.org/10.1016/j.paid.2018.04.021

Powered by Labrador CMS