Hvem faller vi for?

Det sies at menn er ute etter unge, vakre kvinner, mens damene foretrekker eldre, rike menn. Pølsevev, sier nye rapport.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den store sannheten om menneskenes smak har lenge sagt at gutta, som et resultat av evolusjonen selvfølgelig, foretrekker unge, lekre damer. De har nemlig fysikken til å bære fram mange friske barn.

Jentene på sin side skal være ute etter eldre menn med penger og makt, fordi de har ressurser nok til å sørge for at ungene vokser opp.

I følge adferdspsykologen Stephen Emlen, fra Cornell University, og Peter Buston, fra University of California, stemmer ikke dette særlig godt med virkeligheten.

Derimot ser det ut til at begge kjønn leter etter noen som matcher dem selv, i både utseende, suksess og intelligens.

Folket har talt

I undersøkelsen ble nesten 1 000 gutter og jenter mellom 18 og 24 frittet ut om forholdet til det annet kjønn, melder New Scientist. De ble bedt om å rangere ti forskjellige egenskaper hos en potensiell partner etter hvor viktige de var for et varig forhold, samtidig som de vurderte seg selv i samme system.

Svarene så altså ikke ut til å stemme overens med gjengs oppfatning av parproblematikken.

Undersøkelsen tyder derimot på at attraktive kvinner for eksempel mye oftere tiltrekkes av pene, atletiske menn enn av rikinger. Menn med buksa full av gryn vil heller ha velstående damer enn unge sexbomber.

Det kan rett og slett virke som om hver enkelt vurderer sine egne kvaliteter, og så leter etter partnere i sin egen divisjon. Dette kan også ha en like god evolusjonsmessig forklaring som den gjeldende oppfatningen, mener Emlen.

Evolusjon

Velger man en helt overlegen partner, er sjansene temmelig overhengende for at man før eller senere blir forlatt til fordel for noen som er penere, sterkere, rikere eller mer intelligent.

Og det er jo ikke særlig heldig, i og med at menneskene i utgangspunktet var temmelig avhengig av å være to stykker for å passe på ungeflokken.

Utifra denne undersøkelsen kan man altså trekke den slutningen at den perfekte match er noen som ligner en selv i intelligens, utdanning, utseende og interesser. Og det høres unektelig ut som et temmelig godt utgangspunkt for et langt og lykkelig forhold.

Men gå for all del ikke i den fella å forenkle menneskenes partnervalg. Uansett hvordan man snur og vender på det, er akkurat denne delen av livet et uhyre komplisert kapittel.

Emlen og Bustons rapport ble publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences (DOI: 10.1073pnas.1533220100).

New Scientist: Opposites do not attract in mating game

Powered by Labrador CMS