Er det bedre å bruke e-sigarett fremfor vanlige sigaretter? Det er ikke greit å svare på, men en ny studie tyder på at det i alle fall ikke er helt ufarlig med e-sigaretter. (Foto: Shutterstock)

E-sigaretter kan ødelegge celler

Menneskeceller fikk store skader da de ble utsatt for e-sigaretter i laboratoriet. Men det skal store mengder til.

Er det bedre med e-sigaretter fremfor vanlig røyk? Det er et spørsmål som skaper hodebry for mange. Men det mangler i alle fall ikke på studier som forsøker å finne frem til svaret. Og forskere både anbefaler og advarer mot e-sigaretter.

Nå har forskere fra USA vist at dampen fra e-sigaretter kan skade cellene i kroppen vår. Det kan igjen forårsake kreft.

Selv mener forskerne bak denne studien at e-sigaretter er like farlig som vanlige sigaretter. Men den konklusjonen må tas med en klype salt.

E-konsentrat

Ved å lage et konsentrat av dampen som kommer fra den elektroniske sigaretten, kunne forskerne se reaksjonen hos menneskeceller som ble utsatt for stoffene som vanligvis finnes i e-sigaretter. Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Oral Oncology.

Forskerne brukte konsentrat fra e-sigaretter med og uten nikotin. I tillegg brukte de konsentrat fra vanlig sigarettrøyk for å sammenligne effektene.

De så at cellene fikk flere typer skader. Blant dem var skader på selve DNA-et.

Det er ikke nødvendigvis et problem. Slike skader skjer nemlig hele tiden: Solstråler kan for eksempel rive i stykker deler av DNA-et – selv cellenes forbrenning av karbohydrater kan være skadelig. Og vanligvis greier kroppen å reparere ødelagt arvestoff uten særlig problem.

Men noen ganger kan det hende at reparasjonen ikke går helt som planlagt. Dersom kroppen ikke greier å reparere raskt nok, kan skaden bli varig og på sikt forårsake kreft.

Kreftfremkallende stoffer

Det var cellene som ble utsatt for vanlig røyk som fikk størst skade, men forskerne skriver at de ikke så vesentlige forskjeller mellom disse skadene og skadene fra e-sigarettene.

Selv om nikotin har vært kjent for å skade celler, tror ikke forskerne at det er det avhengighetsdannende stoffet som er skyld i skadene de så i forsøkene sine. Dampen fra både nikotin-røyk og nikotinfri røyk hadde nemlig samme effekt på cellene.

– Nikotin er nok ikke uskyldig i denne sammenhengen, men det ser ut til at mengden med nikotin cellene blir utsatt for gjennom e-sigaretter ikke er nok i seg selv til å forårsake disse forandringene, sier Jessica Wang-Rodriques i en pressemelding. Hun er en av forskerne bak studien.

– Det må være andre stoffer i sigarettene som gjør skade. Det kan hende vi har funnet at det er andre kreftfremkallende stoffer som ikke har vært vist tidligere.

Hun viser til andre studier som har funnet kreftfremkallende stoffer som formaldehyd og diacetyl i e-sigaretter. En annen studie viste nylig at elektroniske sigaretter kan inneholde giftstoffer, men det er enda usikkert hvor skadelig de kan være.

Enorm dose

Det er særlig én side ved forskernes studie som likevel gjør at den førnevnte konklusjonen om at e-sigaretter og vanlige sigaretter er like farlige, kanskje er en litt forhastet slutning.

Dosene fra e-konsentratene var så høye at om du skulle blitt utsatt for den samme dosen, måtte du ha kjederøyket flere timer i strekk over lang tid. Da er det vanskelig å si hvor mye som faktisk skal til før e-sigaretten blir helsefarlig. 

– Det vi vil vite nå, er hvor høy dosen må være for at den skal forårsake skader, sier Wang-Rodriques. 

I tillegg kan det være greit å huske at Wang-Rodriques og kollegene bare tar for seg to bestemte sigarett-merker. Forskjellen på hva ulike e-sigaretter inneholder, kan være store. Altså er det ikke sikkert studien kan si noe generelt om faren ved e-sigaretter.

Referanser:

Yu, V. (et al.) Electronic cigarettes induce DNA strand breaks and cell death independently of nicotine in cell lines. Oral Oncology (2015)

DNA-reparasjon. Store medisinske leksikon (2014)

Fakta om nikotin. Folkehelseinstituttet (2015)

Powered by Labrador CMS