Harrison Schmitt, astronaut på Apollo 17-oppdraget i 1972, samler prøver fra måneoverflaten. (Bilde: Eugene A. Cernan/NASA)

Støv og stein fra månen skal forskes på etter nesten 50 år

Prøvene har vært forseglet siden de ble tatt med av Apollo-astronautene.

Når det kommer til sjeldne substanser her på jorda, er det lett å tenke på for eksempel diamanter. Men selv om de er vanskelige å få tak i, tas det ut rundt 26 tonn med naturlige diamanter hvert eneste år.

Sjeldne månesteiner

Støv og stein fra månens overflate er ekstremt mye mer sjeldent. NASA estimerer at Apollo-programmet på 1960-og 1970-tallet fikk med seg rundt 380 kg med prøver tilbake til jorda. I tillegg til månemeteoritter og små prøver fra andre romoppdrag til månen, er dette alt som finnes av månemateriale på jorden.

Noen har til og med prøvd å stjele noen månesteiner fra NASA. I 2002 fikk noen NASA-ansatte med seg en safe med månestein, men de ble senere arrestert i en diger FBI-aksjon. Hele den merkelige historien kan leses hos Gizmodo.

NASA kunngjør nå at tiden har kommet for å åpne flere måneprøver som har vært forseglet siden de ble tatt fra månens overflate. Ideen har vært å vente med å åpne en liten samling prøvene til måleinstrumenter og metoder har blitt bedre.

Nå synes tydeligvis NASA at de har blitt gode nok, og har gitt oppdraget til åtte forskjellige forskningsinstitusjoner i USA.

Et eksempel på en av månesteinene som ble tatt med tilbake. Denne kom hjem med Apollo 15 i 1971. (Bilde: Wknight94/CC BY-SA 3.0)

Vann på månen

Forskerne skal undersøke forskjellige aspekter ved måneprøvene. Noen, som for eksempel ved NASA Ames Research Center, skal undersøke hvordan månematerialet holder på vann, når det blir bombardert av kosmisk stråling i fravær av en atmosfære.

Det er mye mer vann i form av is på månen enn tidligere antatt, noe forskere har vært klar over i mange år.

Å forstå mer om vannet på månen kan være svært viktig for mulige, framtidige oppdrag til vår følgesvenn i solsystemet, ifølge New York Times.

Vann kan brukes til å holde liv i en koloni, samtidig som at vann inneholder både hydrogen og oksygen som er viktige ingredienser i rakettbrennstoff.

Andre forskergrupper skal gjøre mer detaljerte undersøkelser av månens geologiske historie. Hele listen med forskningsprosjekter kan du se hos NASA.

Selv om beslutningen om hvem som skal få disse måneprøvene er tatt, må det tas mange forhåndsregler før prøvene skal åpnes. Forskerne må være helt sikre på at de ikke blir forurenset av noe som helst fra vår egen atmosfære.

Powered by Labrador CMS