Falcon Heavy skal etter planen kunne løfte omkring dobbelt så mye som den nest kraftigste raketten, Delta IV Heavy. (Foto: SpaceX)

Testdato satt for verdens største romrakett

Verdens kraftigste romrakett, Falcon Heavy, skal testes 6. februar, opplyser selskapet SpaceX, som har bygget raketten.

Raketten er den kraftigste som er bygget siden Apollo-programmet ble avsluttet på 70-tallet. SpaceX sier den er designet for å frakte mennesker ut i verdensrommet og vil åpne muligheten for bemannede romferder til både månen og Mars.

Frakt av store satellitter ut i bane rundt jorda vil imidlertid bli det viktigste bruksområdet til å begynne med. Ifølge CNN er allerede tre kontrakter på plass, det saudiarabiske selskapet Arabsat, britiske Inmarsat og California-baserte Viasat har alle bestilt oppskytninger med den nye raketten. Også U.S. Air Force har planer om en oppskytning senere i år.

Falcon Heavy skal etter planen kunne løfte omkring dobbelt så mye som den nest kraftigste raketten, Delta IV Heavy. En oppskytning med Delta-raketten koster ifølge CNN omkring 400 millioner dollar, mens prislappen på SpaceX’ nye rakett er 90 millioner dollar.

Sjansen for at noe skal gå galt med det uprøvde designet under den første testen regnes som relativt stor. Derfor vil raketten som etter planen skal skytes opp fra Kennedy Space Center 6. februar ikke være lastet med noen satellitt.

– Nyttelasten blir min kirsebærrøde Tesla Roadster, skrev SpaceX-sjef Elon Musk på Twitter i desember. Går alt som det skal, vil Musks gamle elbil dermed gå i bane rundt sola i millioner av år.

Powered by Labrador CMS