Sola er kometens mor

Teoriene om hvordan materiale ble flyttet og blandet rundt i det tidlige solsystemet kan være upresise. Overraskende analyser av kometstøv viser at en del av det ble dannet i ekstremt varme omgivelser.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Dette fotografiet viser Stardust-kapselen som landet trygt ved U.S. Air Force Utah Test and Training Range i 2004. Kapselen inneholder kometpartiklene som nå har blitt studert av forskere verden over."


 

Noe av kometstøvet som ble samlet inn fra halen til Wild-2 av romsonden Stardust i 2004, har sin opprinnelse i veldig varme omgivelser - i hjertet av vår egen stjerne Sola.

Hvordan ble disse stoffene transportert fra det varme indre av det tidlige solsystemet, til de kalde utkantene hvor kometen faktisk ble dannet?

"Kometen Wild-2."

Det svaret har vi ikke ennå. Resultatene tyder imidlertid at materialet som dannet solsystemet, blandet seg mye mer enn vi har trodd tidligere.

Det betyr også at materialet i kometene ikke nødvendigvis forteller så mye om regionen der de ble dannet.

Forskjellig materiale

Forskerne har oppdaget mange typer stoffer i støvkornene fra kometen Wild-2.

- Vi har sett materiale som stammer fra tida før solsystemet ble dannet og som ble dannet rundt andre stjerner eller i rommet mellom stjernene, sier Don Brownlee ved University of Washington i Seattle, til tidsskriftet Science.

- Men det som er overraskende, er at vi også finner store komponenter som ble dannet i de indre regionene av Solas stjernetåke, sier han.

Bare ett av støvkornene forskerne har studert så langt stammer fra et kaldt sted utenfor vårt eget solsystem, og lenge før solsystemet i det hele tatt ble til.

"Illustrasjonen viser Stardust i halen på Wild-2."

Lettelsens sukk

Før Stardust fikk hentet kometstøvet ned til forskningslaboratoriene, var teorien at hele kometen ville være sammensatt av slike korn - fra tiden før Sola ble til.

De tidligste analysene fant ingen slike korn, og forskerne var veldig overrasket.

- Det kom et lettelsens sukk da vi fant det ene kornet, sier Frank Stadermann ved Washington University i St Louis.

Nå estimerer forskerne at presolare korn bare utgjør en veldig liten del av kometen - næremer bestemt 100 deler per million.

Det gjenstår å svare på hvordan stoffet som kom fra vår egen solare stjernetåke kom seg helt ut til Pluto, hvor kometen Wild-2 stammer fra.

Lenker:

NASA: Stardust
Science: Special online collection: Stardust
BBC: Comets hold life chemistry clues
Nature: Comet born of our own sun
 

Powered by Labrador CMS