Tankefelt-guru angriper Psykologforeningen

TVNorges tankefeltekspert Mats J. Uldal mener Psykologforeningen er blant de største hindrene for at folk med psykiske problemer skal bli fort friske.  

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Mats J. Uldal driver en skole hvor han underviser i tankefeltterapi, men kursene er ikke lenger godkjente som spesialistutdanning for psykologer. (Foto: Aftenposten/Scanpix)"

Fakta om TFT:

Tankefeltterapi (TFT) er en behandlingsform som er sammensatt av elementer fra tradisjonell kinesisk medisin, akupressur, kinesiologi og kognitiv terapi.

TFT ble utviklet av den amerikanske psykologen Roger J. Callahan på slutten av syttitallet.

Behandlingsmetoden bygger på en teori om at kroppen inneholder en type energifelt som kalles tankefelt.

Tankefeltet antas å styre underbevissthet, bevissthet og følelser.

Metoden benyttes for å behandle traumer, angst, fobier, avhengighet, tvangslidelser og psykosomatiske lidelser.

I behandlingen stimulerer man såkalte aku-punkter ved å banke på dem samtidig som man tenker på det aktuelle følelsesmessige problemet.

Problematiske tanker, følelser og smerter forstås som blokkeringer i tankefeltene.

I starten får klienten behandling av terapeut, men læres etter hvert opp i å utføre behandlingen på seg selv.

Det finnes ingen bevis for at TFT har noen virkning.

Kilde: NIFAB 

Mats J. Uldal er sjefsterapeuten i TV-programmet Fornuft og følelser, som tar for seg den omstridte behandlingsmetoden tankefeltterapi (TFT).

I et intervju med forskning.no kommer Uldal med sterke beskyldninger mot Norsk Psykologforening, som er profesjonsforeningen for alle autoriserte psykologer her i landet.

Fjernet som spesialistkurs

Bakgrunnen er at Psykologforeningen i 2009 fjernet kurs i tankefeltterapi fra listen over godkjente spesialistutdanninger for psykologer, fordi metoden ikke er basert på vitenskapelige studier.

Dette hendte etter at forskning.no publiserte en serie artikler om behandlingsmetodens vitenskapelige mangler.

- De går baklengs inn i fremtiden ved at åtte år etter at de tillot det første kurset som jeg holdt for psykologer, så går de tilbake på dette.

"Anders Skuterud i Psykologforeningen sier psykologiske behandlingsmetoder skal være evidensbasert. (Foto: Norsk Psykologforening)"

Uldal mener derfor Psykologforeningen er blant de største hindrene for at folk med psykiske lidelser skal bli friske så raskt som mulig.

- Etter at tusener på tusener av mennesker kan dokumentere at de har blitt hjulpet av TFT, så går foreningen motsatt vei. Det er helt feil for fremtiden.

- Strengere kriterier

Anders Skuterud, Psykologforeningens fagsjef, avviser ikke at tankefeltterapi kan være til hjelp for den enkelte, men skriver i en e-post at foreningen ikke kan se at metoden er tilstrekkelig vitenskapelig belyst.

- En eventuell behandlingsseffekt kan være et resultat av distraksjonen som ligger innebygd i metoden, og at effekten således ikke har noe med den teoretiske underbygning som gis for metoden.

Det teoretiske grunnlaget til TFT bygger i stor grad på en blanding av kinesisk medisin, akupunktur og giftstoffer.

Les mer om teorigrunnlaget i faktaboksen til høyre.

- Norsk Psykologforening har innarbeidet i de felles nordiske fagetiske retningslinjer at psykologer skal anvende evidensbaserte metoder i sin praksis.

- Dette har gjort at vi har satt noe strengere kriterier for de kurs vi godkjenner som tellende til vår spesialistutdanning, avslutter Skuterud.

Powered by Labrador CMS