- Overse keeperen

Fotballspillere bør overse keeperen fullstendig hvis de vil vinne en straffesparkkonkurranse, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: Wikimedia Commons

Forskere hevder at det beste er å late som sprellemannen inne på streken er usynlig og bare skyte som om det var en treningskamp. Det opplyser telegraph.co.uk.

Psykologene oppdaget at spillere under ekstremt press, som ved et straffespark, blir fokusert på keeperen og ofte skyter ballen rett på ham.

Fenomenet forverres bare av den nye trenden med at keeperen hopper rundt inne på streken for å distrahere skytteren.

England taper 70 prosent

Greg Wood, psykolog ved School of Sport and Health Sciences, University of Exeter i England, forklarer dermed at en straffesparkkonkurranse ikke avgjøres av fotballteknikk, men av angstkontroll.

Ifølge ham er det årsaken til at England har en elendig statistikk på området.

– Vi har helt sikkert et problem med dette i England, spesielt sammenlignet med for eksempel det tyske laget, sier han til telegraph.co.uk og poengterer at Tyskland vinner 80 prosent av straffesparkkonkurransene sine, mens England taper 70 prosent.

– Hvis jeg skulle gi et råd til engelske spillere, så ville jeg si at dere skal forestille dere at det er en treningskamp, kikk på det stedet du vil treffe og skyt. Overse keeperen, framhever Wood.

Han legger til at hvis ballen er plassert nede ved stolpen eller i krysset, så spiller det ingen rolle om keeperen har lest skuddet eller ikke.

Angst gjør spilleren mottakelig

I forskningsprosjektet fant Wood og kollegene hans at jo mer press det er på spilleren, desto mer ble han distrahert av keeperen.

Det forklarer han med at angst gjør mennesker mer følsomme overfor distraksjoner.

Fotballspillerens øyne blir dermed fanget av inn den sprellende mannen i målet, og siden ballen har en tendens til å følge øynene, treffer spilleren rett på keeperen.

Forskerne utførte forsøket ved å gi en gruppe fotballspillere et spesielt eye-tracking-utstyr. De spillerne som mottok rådet om å se bort fra keeperen, forbedret skuddstatistikken sin fra å score på syv av ti straffespark til å score på ni av ti.

Det omvendte rådet til keeperen er selvfølgelig å skaffe seg så mye oppmerksomhet som mulig opp til skuddøyeblikket. Wood foreslår sprellemenn eller vindmøller.

Prosjektet vil bli publisert i tidsskriftet Journal of Sports Sciences.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygård for forskning.no

Powered by Labrador CMS