Nostalgi varmer

Når kulda setter inn, blir vi mer nostalgiske. Og det får oss til å føle oss varmere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: colourbox.no)

Hvem skulle trodd det.

Ifølge ny forskning er det faktisk ikke bare julekuler og pepperkakeduft som har skylda for at nostalgien tar oss, sånn litt uti desember.

Den karakteristiske og svært vanlige følelsen kan nemlig også ha noe å gjøre med vinterværet.

Flere forsøk antyder nå de nostalgiske tankene stiger opp i oss, i takt med at kvikksølvet synker i termometeret. Og det er kanskje like greit.

Forbløffende nok ser det ut til at nettopp erindringene fra en tapt tid får folk til å føle seg varmere.

Kulde vekket minner

Det er Tim Wildschut fra University of Southampton og kollegaer som har undersøkt den merkelige sammenhengen, med intet mindre enn fem forsøk på studenter fra Kina og Nederland.

Første eksperiment gikk ut på at deltagerne skulle føre dagbok over nostalgiske tanker i en måned. Etterpå viste det seg at studentene var mer nostalgiske på kalde dager.

Og da forsøkspersonene i test to ble plassert i rom med ulik temperatur, oppdaget forskerne at de som oppholdt seg i det kjøligste rommet følte seg mest nostalgisk.

Dermed er det grunn til å mene at temperaturen i seg selv kan vekke bittersøte minner.

Nå ønsket forskerteamet også å finne ut om erindringene i seg selv hadde noen effekt på situasjonen.

Varmere med nostalgi

I tredje test fikk deltagerne høre musikk som kunne vekke minner. Resultatene viste at de som ble mest nostalgiske av låtene, også oftest oppga at musikken varmet sånn rent fysisk.

Det fjerde forsøket gikk ut på at testpersonene ble oppfordret til å tenke på enten et nostalgisk minne eller en ordinær hendelse fra fortida. Så skulle de gjette temperaturen i rommet.

Og ganske riktig: de nostalgiske tippet høyere temperatur.

I et siste, mer radikalt eksperiment, måtte forsøkspersonene stikke arma ned i iskaldt vann og la den være der så lenge de orket. Også her hjalp søte minner. Deltagerne som tenkte nostalgiske tanker holdt ut isvannet lenger.

Fysisk og psykisk hjelp

Vi vet allerede at nostalgi kan gi mental trøst, og for eksempel hjelpe mot ensomhet, sier Wildschut i en pressemelding.

Og nå viser altså ny forskning at gjenopplevelse av tidligere gode erfaringer også gir oss en fysisk følelse av varme og større toleranse overfor kulde.

Nå gjenstår det bare å finne ut om nostalgien også kan bekjempe andre former for fysisk ubehag, mener forskerne.

Referanse:

X. Zhou, T. Wildschut, C. Sedikides, X. Chen, A. J. J. M. Vingerhoets, Heartwarming memories: Nostalgia maintains physiological comfort, Emotion, vol. 12, nr. 4, 2012, 678-684 (sammendrag)

Powered by Labrador CMS