Visdom, hva er det?

Visdom. Denne egenskapen står høyt i hevd hos de fleste av oss, og vi har alle en følelse av hva den innebærer. Men hva er egentlig visdom, sånn helt eksakt?

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Illustrasjonsfoto: iStockphoto)

Det har noe å gjøre med intelligens, selvforståelse, medlidenhet, moral, åndelighet og et stabilt følelsesliv.

Folk flest er kanskje enige om at slike beskrivelser kan dekke noe av meningen i begrepet visdom, men utover dette finnes det faktisk ingen skikkelig definisjon på hva ordet betyr.

- Det finnes flere overordnede definisjoner av visdom, men ingen enkeltbeskrivelse som omfatter alt og omfavner alle de viktige aspektene ved visdom, sier professor Dilip V. Jeste ved University of California, San Diego, i ei pressemelding.

Sammen med blant annet kollega Thomas W. Meeks har han satt seg fore å lage nettopp det.

Eksperthjelp

For å klare oppgaven, huket Jeste og Meeks inn 30 internasjonale eksperter som alle hadde publisert minst to forskningsartikler om visdom eller åndelighet.

De måtte svare på en rekke spørsmål om hva som var felles og hva som skilte begrepene “intelligens”, “visdom” og “åndelighet”.

Da ble det klart at ekspertene oppfattet de tre begrepene som vesentlig forskjellig fra hverandre. Neste skritt bestod i at fagfolkene konsentrerte seg om noen av beskrivelsene fra første fase av undersøkelsen, for å komme fram til hva alle var enige om.

Det ble følgende:

  • Visdom er noe som bare mennesker besitter.
  • Visdom er en avansert og erfaringsdrevet form for tankemessig og følelsesmessig utvikling.
  • Visdom er en personlig egenskap, om enn sjelden.
  • Visdom kan læres, den kan vokse med alderen og det er mulig å måle den.
  • Visdom kan antageligvis ikke økes ved hjelp av medikamenter.

Men det spørs vel hvor mye visere vi ble av det.

- Én undersøkelse kan så klart ikke fullt og helt definere visdom, innrømmer Jeste.

- Verdien her er at det var en betydelig enighet blant ekspertene om at visdom virkelig er et selvstendig trekk, med en rekke karakteristiske egenskaper. Dataene fra vår forskning burde være nyttig når framtidige studier av visdom skal designes.

Referanse:

D. V. Jeste, M. Ardelt, D. Blazer, H. C. Kraemer, G. Vaillant & T. W. Meeks, Expert Consensus on Characteristics of Wisdom: A Delphi Method Study, Gerontologist, 3. Juni 2010.

Powered by Labrador CMS