Kvinner lyver om sexlivet sitt

Forskere har lenge stusset over hvorfor menn rapporterer å ha hatt flere sexpartnere enn kvinner. Forklaringen ligger i at kvinnene føler seg sterkt presset til å være forholdsorienterte og mindre promiskuøse, sier en ny studie.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I spørreundersøkelser om sex rapporterer kvinnene derfor om færre sexpartnere enn de har hatt i virkeligheten. Mennene holder seg mer til sannheten.

- Vi lever i en kultur som virkelig forventer et annet mønster for seksuell oppførsel fra kvinner enn for menn, sier Terri Fisher fra Ohio State University.

Gammelt mysterium

Undersøkelsen er riktignok gjennomført i USA, men forskjellene mellom menns og kvinners rapporter om eget sexliv er kjent fra spørreundersøkelser fra mange vestlige land.

I sexundersøkelser helt siden 1960-tallet har menn typisk rapportert flere sexpartnere enn kvinner - noe som er en statistisk umulighet.

Med mindre utrolig mange menn ligger med utenlandske kvinner - noe som er usannsynlig fordi forskjellene mellom kvinner og menn går igjen i undersøkelser fra andre land - burde gjennomsnittet for begge kjønn være det samme.

Norske sexvaner

For eksempel presenterte forskning.no nylig Folkehelseinstituttets nye seksualvaneundersøkelse, hvor det går fram at medianen for nordmenn og kvinner som ikke er gift eller samboere, er sju sexpartnere hittil i livet for menn, og seks for kvinner. Tilsvarende tall for gifte eller samboende personer er seks elskere så langt i livet for menn, og fire elskere for kvinner.

Gjennomsnittet gir et litt annet bilde (fordi en liten gruppe har mye sex); 12 partnere så langt for ugifte eller ikke samboende menn, sammenlignet med ni samboer for kvinner. Gifte eller samboende menn rapporterer et gjennomsnitt på ti partnere så langt, mens kvinnene bare oppgir seks.

Tidligere har forskerne forklart dette ved å si at begge kjønn lyver - menn for å overdrive sannheten, og kvinner for å minimere den. Det kan vise seg at dette ikke stemmer.

Det er kvinnene som lyver

Den nye studien, publisert i Journal of Sex Research, hevder nemlig at det er kvinnene som lyver og sier at de har hatt færre elskere, fordi de er redde for å bli stemplet som flyfiller eller horer.

Studien sier at kvinner “glemmer” partnere, smører på noen år når de oppgir debutalder, og nekter å fortelle sannheten om masturbering eller bruk av pornografi.

De amerikanske kvinnene ble avslørt av en falsk løgndetektor-test. Det viser seg at damene forandrer svarene alt ettersom hvorvidt de tror løgnene kommer til å bli avslørt.

Antallet sexpartnere kvinnene i undersøkelsen rapporterte, doblet seg nesten når kvinnene trodde de var koblet opp mot en løgndetektor.

Sosiale forventninger

- Kvinner er mer sensitive overfor sosiale forventinger om seksuell oppførsel, og er kanskje mindre ærlige under visse forhold i spørreundersøkelser, sier psykolog Fisher.

Hun rapporterer at det virket som kvinnene følte seg under press for å oppfylle forventninger om å være mer forholdsorienterte og mindre promiskuøse.

Undersøkelsen omfattet 96 mannlige og 105 kvinnelige studenter mellom 18 og 25 år. De ble spurt om sine sexvaner i tre forskjellige grupper, under tre forskjellige forhold.

Falsk løgndetektor

Før de satte i gang å svare på undersøkelsen ble den ene gruppen fortalt at forskeren kanskje ville komme til å se hva de fylte ut. Den andre gruppen fylte ut skjemaet helt anonymt, alene i et rom.

Den siste gruppen fikk elektroder festet på hendene, og ble fortalt at de var koblet til en løgndetektor - selv om det ikke fantes noen detektor i virkeligheten.

Kvinnene som trodde svarene deres kanskje ville bli lest og knyttet til dem, rapporterte gjennomsnittlig 2,6 sexpartnere, sammenlignet med 3,6 partnere for kvinnene som svarte anonymt. Gjennomsnittet for de som trodde de var koblet til en løgndetektor var hele 4,4 partnere.

Mennene svarte konsekvent

Mennene, på sin side, viste ikke den samme variasjonen i sine svar. De som hadde elektroder på hendene rapporterte om 4,0 partnere, mens menn som trodde svarene ville bli lest og knyttet til dem, rapporterte om gjennomsnittlig 3,7 partnere.

- Det kan godt være at disse resultatene stemmer. Kvinnene kan være utsatt for så sterke sosiale forventninger at de ikke en gang kan innrømme det for seg selv. Men jeg tror at folk stort sett er ganske ærlige i seksualvaneundersøkelser i en anonym setting, sier avdelingsdirektør Per Magnus ved Folkehelseinstituttet.

Han har noen alternative forklaringer på hvorfor menn og kviner rapporterer ulikt antall sexpartnere.

- Ikke undertrykt

- Jeg tror ikke det handler om undertrykt seksualitet. Jeg tror ikke unge kvinner i dag har utpreget undertrykt seksualitet, men jeg tror de er skrudd litt annerledes sammen i hodet enn guttene, sier Magnus.

Han ser for seg at menn er raskere med å registrere en kvinne de har hatt seksuell kontakt med som en sexpartner, mens kvinner som har registrert den samme situasjonen ikke nødvendigvis vil kalle mannen en sexpartner. De ser det mer som noe som bare skjedde, og kanskje noe de egentlig ikke ville.

- Man fører forskjellige regnskap: Kvinner fokuserer gjerne mer på følelser og kjærlighet, og dette kan påvirke hvem de husker som sexpartnere. De fleste jenter opplever - for eksempel på fest - å bli pådyttet sex. Ofte regner de ikke dette som en seksuell handling, men kanskje noe mer ubehagelig. Menn er litt mer opptatt av prestasjon og antall, sier Magnus.

Mindre lystbetont

- Det handler kanskje ikke om samleie, men om andre former for seksuell kontakt. Noen ganger kan for eksempel oralsex være mindre lystbetont fra kvinnens side, og mer som noe som fikk dem ut av en situasjon eller løste et problem. Mannen derimot, vil kanskje se på denne kvinnen som en sexpartner, sier Magnus.

I tillegg finnes det en liten gruppe kvinner som ikke kommer med i undersøkelsene, men som har ganske mange forskjellige partnere; nemlig de prostituerte.

- Dette kan forklare noe, men det er neppe hele forklaringen, sier Magnus.

Referanse:

Journal of Sex Research; volum 40, s. 27.

Lenker:

New Scientist: Fake lie-detector reveals women’s sex lies
Femail.co.uk: Women “lie about sexual past”

Powered by Labrador CMS