Skrekkslagen? Fobi-pilla er på vei

Nei, det er ikke tull. Sveitsiske forskere tester ut ei pille som demper skrekken hos folk med fobi.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hormonet kortisol er kroppens eget skrekkdempende middel. Det sprøytes naturlig ut i årene når vi er i skumle situasjoner hvor hodet helst skal holdes kaldt. Stoffet hjelper til med å skyve fæle minner og følelser unna, slik at vi takler trøbbelet sånn noenlunde konstruktivt.

Og nylig kom altså et team av forskere fra Universitetet i Zürich på den intelligente ideen å gi hormonet til folk med fobier, like før møtet med den store skrekken. Rresultatet var riktig lovende, melder Nature.

Mennesker med en ekstra dose kortisol i kroppen følte seg merkbart mindre redd enn folk som hadde fått narrepilller i stedet. Men hvis du tror du kan kurere hele skrekken med ei pille, tar du dessverre feil.

- Det vil aldri bli noen daglig pille, sier Dominique de Quervain fra Universitetet i Zürich til Nature.

- Men stoffet kan bli brukt i kombinasjon med adferdsterapi.

Mindre frykt

Testen til Quervain og kollegaene involverte 40 mennesker med sosial fobi og 20 stakkarer med edderkoppskrekk. De frivillige ble delt opp i to grupper, hvor den ene fikk kortisol mens den andre knasket luremedisin - placebo.

Etter en times tid ble hele gjengen konfrontert med sitt verste mareritt. De sosialt skrekkslagne måtte holde foredrag, og araknofobiofrene havnet ansikt til ansikt med bilder av enorme edderkopper.

Da viste det seg altså at gruppa som hadde spist ekte vare følte vesentlig mindre frykt enn de som fikk placebo.

Men ekstra doser med kortisol har også bivirkninger, skriver Nature. I dag brukes stoffet til å behandle kroniske sykdommer som gikt, og daglig inntak er forbundet med forandringer både i blodtrykket, forbrenningen og risikoen for å ende opp med diabetes.

Dermed blir det store spørsmålet selvfølgelig hvordan det nye funnet kan føre til faktiske forbedringer i den noe nervøse hverdagen til folk med fobi.

Piller og terapi

Det finnes allerede behandling for fobi. Den går ganske enkelt ut på å utsette folk for det de er redde for, så sakte og forsiktig at de klarer å venne seg til situasjonen.

Men med et slik opplegg i vente, er det ikke så vanskelig å forstå at mange med ordentlige fobier ikke er særlig sugne på å melde seg på. Eller å fullføre opplegget, for den saks skyld. Det er her pillene kan komme inn, mener forskerne.

Kanskje folk med fobi i framtida kan få noen små doser kortisol for å kickstarte adferdsterapien, slik at de første møtene med marerittet ikke blir så altfor ille?

- Kanskje de fortere vil lære at stimulusen ikke er farlig? spekulerer Quervain, som mener neste skritt må være å teste teknikken på en større gruppe folk, og i kombinasjon med adferdsterapi.

Så da får vi bare håpe at de ser til å ta dette skrittet litt brennfort!

Referanse:

L. M. Soravia, M. Heinrichs, A. Aerni, C. Maroni, G. Schelling, U. Ehlert, B. Roozendaal & D. J.-F. de Quervain, Glucocorticoids reduce phobic fear in humans, Proceedings of the National Academy of Sciences, April 4, 2006, vol. 103, no. 14, 5585-5590, Neuroscience.

Lenke:

Nature: A pill to beat fear?

Powered by Labrador CMS