En Donald Trump-tilhenger venter på ham i Anaheim i California. Trumps seier i nominasjonsvalget har vist hvor splittet de amerikanske republikanerne er. (Foto: Spencer Platt/AFP/NTB scanpix)

Store forskjeller på USAs republikanere

Donald Trump blir presidentkandidat og Det republikanske partiet er dypt splittet. Trump sikret seg seieren med støtte fra republikanere med lav utdanning og svak økonomi.

Motkreftene til Trump i partiet støttes av republikanere med høyere utdanning og god økonomi.

Republikanere er hvite

Hele 80 prosent av Det republikanske partiets potensielle velgere er hvite. I hele USA utgjør den samme velgergruppen bare 65 prosent av velgerskaren.

Nesten seks av ti som sier de støtter republikanerne eller kan tenke seg å stemme republikansk, er hvite velgere uten høyere utdanning. Det viste en undersøkelse gjort av det uavhengige forskningsinstituttet Pew Research i 2015.

Innvandring splitter

Hva er det som får så mange lavt utdannede hvite velgere til å slutte opp om det mest høyreorienterte av de to store amerikanske partiene, og nå om republikanernes omstridte presidentkandidat Donald Trump?

I en spørreundersøkelse gjort i fjor høst svarte 62 prosent av hvite republikanere med lav utdannelse at de frykter at innvandrere vil ta jobber og boliger og at de vil svekke helsevesenet. Blant republikanere med høy utdannelse er det bare 42 prosent som svarer det samme.

Klart flere lavt utdannede republikanere enn høyt utdannede er tilhengere av å kaste alle illegale immigranter ut av USA.

Donald Trumps forslag om å bygge en mur mot Mexico får bred støtte i alle grupper republikanere, men hos de med lav utdannelse er den på hele 75 prosent, viste Pews undersøkelse.

Mange ledende republikanere frykter at Trump vil påføre partiet et stort nederlag mot demokratenes Hillary Clinton ved presidentvalget i november. (Foto: Gage Skidmore/Wikimedia Commons)

Kritiske til pengefolk

Hvite republikanere med lav utdannelse er generelt mer kritiske til store private selskaper og pengene de tjener, enn høyt utdannede og mer velstående tilhengere av det samme partiet.

Blant hvite lavt utdannede republikanere er det 60 prosent som mener at USA økonomiske system er urettferdig.

Mange mener også at staten gjør for mye for de rike og for lite for middelklassen.

Kamp mellom rett og galt

Et annet klart kjennetegn ved hvite, lavt utdannede tilhengere av republikanerne er at de stoler lite på politikere.

Hele 44 prosent mener dessuten at det har liten betydning hva de selv stemmer ved valg.

Over halvparten av alle lavt utdannede, hvite republikanere ser dessuten på politikk som en kamp mellom rett og galt i verden.

I den samme velgergruppen er det bare en tredel som ser positivt på politikere som er villige til å inngå kompromisser når de møter motstand. Det er langt færre enn blant høyere utdannede republikanere og blant velgerne som støtter Det demokratiske partiet.

Kilde:

Artikler fra Pew Research Center

Powered by Labrador CMS