Pus har en tendens til å tygge løs på planter i vinduskarmen eller blomsterbedet, men noen av vekstene tar igjen. Påskeliljer er slettes ikke bra, men det finnes vekster som er enda verre.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Liljene er generelt sett ingen spøk for katten dersom den tar en jafs.
En blomst eller et blad av en trompetlilje i magen er for eksempel nok til at Mons får skikkelig alvorlig liljeforgiftning, og da henger de ni livene i tynne tråder.
Dødsfarlig
Trompetliljene er ekstra skumle for pus fordi giften i planten ennå ikke er identifisert, og det ikke finnes noen motgift. En katt som er trompetliljeforgiftet har mindre enn 50 prosent sjanse for å komme seg helskinnet gjennom det.
Trompetliljene synes ikke å være farlige for hunder eller laboratoriedyr som mus og rotter.
Katten, derimot, kan få symptomer innen 30 minutter etter at trompetliljen er slukt. Først blir pusen deprimert, så kaster den opp, mister appetitten og går ned i vekt. Akutt nyresvikt inntreffer rundt 48 timer etter liljeinntaket.
Påskeliljer og tulipaner
Påskeliljer kan også forårsake alvorlige mageproblemer, kramper, skjelvinger, lavt blodtrykk, betennelse i huden med mer, og er giftige for flere kjæledyr enn katten.
Tulipaner er heller ikke smart å gnafse på, de kan forårsake intenst oppkast, depresjon, diaré og dårlig appetitt.
Ellers står også rododendron, julestjerner og fredsliljer på listen over plantene som er mest giftige for kjæledyrene.
Renser magen
Hvorfor spiser katter planter? Katter er rovdyr, men litt grøntfor kan ha en positiv innvirkning på kattens fordøyelse ved at den kaster opp, og at små hårballer og andre ufordøyelige ting fjernes fra magesekken.
Innekatter er spesielt utsatt for planteforgiftning når grøntutvalget er dårlig, og giftige planter står lett tilgjengelig. Katter er ikke i stand til å skille giftige og ikke-giftige planter fra hverandre.