Dette er månen Pan sett fra Cassini. Pan er omtrent 34 kilometer lang. (Bilde: NASA)

Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner

I en ny forskningartikkel beskriver forskere fem av Saturns mer enn 60 måner. Romsonden Cassini har tatt en kikk på månene som ligger nærmest kjempeplaneten.

Saturn er en av solsystemets største planeter, kun slått av massive Jupiter. Disse digre planetene har mange måner som går i bane rundt seg.

Jupiter har rundt 80 kjente måner, mens Saturn har omtrent 60.

Romsonden Cassini, som har sendt tilbake spektakulære bilder og målinger av Saturn siden 2004, har blitt brukt til å undersøke fem små måner som ligger nærme den digre moderplaneten.

Disse kalles Atlas, Pan, Daphnis, Pandora og Epimetheus, og er beskrevet i en ny artikkel i tidsskriftet Science.

Saturn foran solen, sett av Cassini. Her kan du tydelig se de forskjellige ringene. Saturn er nesten 380 000 kilometer rundt ekvator, mot jordens 40 000 kilometer. (Bilde: NASA/JPL)

Styrtet inn i Saturn

Dette er blant Cassinis siste målinger. Sonden ble styrtet inn i Saturn i 2017 etter at den var tom for drivstoff - en radioaktiv last med plutonium.

Disse månene ligger i Saturns karakteristiske ringssystem, og Cassini fikk tatt bilder av månene.

Noen av månene ligger inne i selve ringene, mens andre påvirker og lager krusninger i ringene. Analyser av månenes sammensetning viser at de stort sett er laget av det samme materialet som de forskjellige ringene, men at de varier i farge fra blålig til rødlig.

Månen ATLAS sett av Cassini. Den er omtrent 40 kilometer lang. (Bilde: NASA)

Valnøtt-måne

Pan, som er den valnøtt-aktige månen, er den rødeste. Den har blitt farget av rødlige partikler som dannes i ringene, og alle månene er mer eller mindre av dette røde materialet.

Månene har svært lav tetthet, og de samler opp is-partikler fra ringene. Dette er blant annet grunnen til den svært tydelige kanten rundt månen Pan.

Månene er delvis bygget opp av ring-materiale som har blitt samlet opp gjennom millioner av år. Saturns ringer består stort sett av blant annet av ispartikler, hvor en del kan komme fra den store månen Enceladus.

Denne månen kan ha et flytende hav under isoverflaten, og geysirer spruter is ut i bane rundt Saturn.

Dette bildet viser hvordan månen Daphnis skaper bølger i Saturns ringer. Daphnis er den lille prikken, mens linjene du ser er ringene. (Bilde: NASA/JPL)
Et mer nærbilde av månen Daphnis, som har en lengde på litt over 8 kilometer. (Bilde: NASA/JPL)

Referanser:

Buratti mfl: Close Cassini flybys of Saturn’s ring moons Pan, Daphnis, Atlas, Pandora, and Epimetheus. Science 2019. DOI: 10.1126/science.aat2349. Sammendrag

Powered by Labrador CMS