Hubble kan ha funnet 100 nye planeter

Romteleskopet Hubble kan ha oppdaget hele 100 nye planeter som går i bane rundt stjerner i vårr egen galakse. Dersom funnene bekreftes, fordobles antallet kjente planeter rundt andre stjerner.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hubble har sveipet over tusenvis av stjerner i vår egen galakse Melkeveien. Resultatene er enda ikke bekreftet, men alt tyder på at antallet kjente planeter rundt andre stjerner gjør et dramatisk hopp til 230.

Vanlig med planeter?

Oppdagelsen kan støtte ideen om at nesten hver eneste sollignende stjerne i vår galakse, og kanskje også hele Universet, har selskap av planeter.

- Jeg tror dette arbeidet har potensial til å bli det viktigste fremskrittet i oppdagelsen av ekstrasolare planetsystemer siden de første planetene ble oppdaget midt på 1990-tallet, sier Steven Beckwith, direktør for Space Telescope Science Institute, til BBC.

Vil studere atmosfæren

Planetene ble funnet under en sju dagers observasjonsperiode i februar, gjort av astronomen Kailash Sahu.

Selve planetene har ikke blitt observert direkte, men noen av stjernene fikk senket lysstyrken sin litt. Astronomene mener at dempingen av lysstyrken forårsakes av en planet som passerer foran stjerna.

De endelige bekreftede resultatene kommer ikke til å foreligge før til høsten. Astronomene tror også det vil være mulig å studere atmosfæren på mellom ti og 20 prosent av de nyoppdagede planetene.

Lenker:

BBC: Hubble discovers 100 new planets
NASA: hubblesite.org

Powered by Labrador CMS