Tall fra Finanstilsynet viser at nordmenn har i alt 117 milliarder kroner i forbrukslån. (Illustrasjonbilde: Jacob Lund, Shutterstock, NTB scanpix)

Hvordan kan du bli kvitt kredittgjeld?

SPØR EN FORSKER: Ønsker du å bli kvitt kredittkortgjeld raskt? Her får du eksperttips.

Trond Blindheim , spesialist i forbrukeratferd ved Høyskolen Kristiania, mener det er for enkelt å få kredittkort. Han har en følelse av at mange av dem som bruker kredittkort, i utgangspunktet ikke har råd til det de kjøper.

– Et stort antall av de som bruker kredittkort, gjør det fordi utgiftene overstiger inntektene, samtidig som det er et press på å være med på det materielle racet. Det viser blant annet program som Luksusfellen. Folk har problemer med å få endene til å møtes, men vil opprettholde status, sier Blindheim til forskning.no.

Han mener det bør være langt strengere kriterier for å få kredittkort, og at det også er for lett å få flere enn ett.

Trond Blindheim er utdannet sosiolog fra Universitetet i Oslo, og underviser i markedskommunikasjon og forbrukeratferd ved Høyskolen i Kristiania. (Foto: Høyskolen i Kristiania)

– Vi ser at det spesielt etter jul raser på med inkassosaker etter bruk av kredittkort. Det skyldes at vi blant annet ønsker å gi presanger vi ikke har råd til, kanskje for å vise at vi har bedre råd enn vi har.

Han mener årsaken til at vi ikke klarer å betale, er at vi i utgangspunktet ikke har råd til å kjøpe det vi kjøper. I tillegg unnlater mange å betale ned gjelden raskt nok.

– Som hovedregel vil jeg anbefale at du betaler ned alt du låner med kredittkortet ved forfall. Da slipper du skyhøye renter. I de tilfellene hvor gjelden vokser over hodet på deg, anbefaler jeg at du får profesjonell hjelp, sier Blindheim.

117 millarder i forbrukslån

Synes du kredittkortgjelden har løpt løpsk? Og har du lyst til å betale ned hele eller deler av den raskere enn minimums beløpet hver måned?

- Det kan du klare, hvis du øker inntekten din ved å jobbe overtid eller ta en tilleggs-jobb. Du kan også vurdere å leie ut noe du eier, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB, til forskning.no.

Tall fra Finanstilsynet viser at nordmenn har i alt 117 milliarder kroner i forbrukslån. Med forbrukslån er både kredittkortgjeld og andre forbrukslån tatt med.

Tallene viser samtidig at lånebeløpene har økt med 7,4 prosent de siste 12 månedene. Aldersgruppen 40-49 år låner mest, og statistikken viser at forbrukslån misligholdes oftere enn andre lån.

Slik foreslår Sandmæl at du løser floka

Sandmæl, som kanskje er best kjent fra TV3-programmene Luksusfellen og I lomma på Silje, mener du fint klarer å kvitte deg med kredittkortgjeld raskt – hvis du vil. Og at det er klokt å gjøre det.

- Har du hytte, bil, båt eller bolig kan du leie den ut i perioder. Bo for eksempel hos venner eller familie i en periode. Det kan være verdt det, sier hun.

Sparebuksene er bedre enn spanderbuksene

Sandmæl mener nordmenn flest har flere eiendeler enn vi trenger og kanskje er klar over. Hun mener det er klokt at du skaffer deg en oversikt over alt du eier og har. Saumfar boder samt kles- og skoskapet ditt. Kanskje har du noe du kan selge.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl råder deg til å betale ned så mye som mulig på kredittkortet hver måned. (Foto: Stig B. Fiksdal, DNB)

Har du hytte, kan du enkelt leie den ut på Finn.no, Airbnb eller legge den ut på Facebook eller andre sosiale medier.

- Sett sparebremsene på, når kredittkortgjelda løper løpsk. Vent med å kjøpe noe nytt, til du har spart pengene. Utsett ferieturen du ønsker deg, til pengene er på konto. Vent med de nye skoene til sparekontoen fylles, sier Sandmæl.

Hun mener det er uklokt å kjøpe forbruksvarer og ferier på kreditt. Du kan likevel bruke kredittkortet for eksempel når du kjøper ferieturer, fordi mange av kortene inkluderer reiseforsikring. Pengene til å betale for turen bør stå på kontoen før kortet trekkes.

Derfor bør du sjekke abonnementene dine

I tillegg til å trå på bremsene, anbefaler hun at du sjekker hvor mange abonnementer, TV-pakker og hva slags telefonabonnement du har. Også her er det penger å spare.

- Det er lett å gå i abonnementsfella. Det betyr at du har en rekke abonnementer du ikke trenger, eller at du har telefonabonnement som kan reduseres. Du tror kanskje det er lite å hente, fordi hvert abonnement utgjør en liten sum. Når du plusser alle sammen, har jeg erfart mange ganger at det kan dreie seg om tusenvis av kroner hvert år, sier Sandmæl.

Betal så mye du klarer

Hun råder deg også til å betale ned så mye som mulig på kredittkortet hver måned, og ikke la deg friste til kun å betale minstebeløpet. Da ender du opp med å skylde penger lenge, samt at du betaler uforholdsmessig mye for et relativt lite lån. Rentene på kredittkortgjeld er skyhøy – ofte over 20 prosent.

Sandmæl ser også at mange velger å refinansiere bort kredittkortgjeld til fordel for andre forbrukslån, eller legge det inn som en del av boliglånet. Hun synes ikke det nødvendigvis er en god idé.

- Det kan lønne seg økonomisk, hvis du samtidig forsikrer deg om at du betaler ned lånet raskt. Hvis kredittkortgjelden blir en del av boliglånet – og at boliglånet nedbetales over 25 år – betaler du lenge for ferieturen eller den nye kjolen, sier Sandmæl.

Powered by Labrador CMS