Ved tidlig identifisering av høyrisikogrupper er muligheten størst til å reversere de tidlige stadiene av åreforkalkning. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

Kan morkaken avsløre senere hjerte- og karsykdom?

Svangerskapet er en slags stresstest på kroppen. Helt friske kvinner kan ha et svangerskap med komplikasjoner, og nå forskes det på om analyse av morkaken etter fødsel kan si noe om kvinnens helse senere i livet.

– Det er allerede kjent at visse kvinner med problemer som morkakesvikt og svangerskapsforgiftning har økt risiko for hjerte- og karsykdom.

Det sier Annetine Staff, forskningsleder og overlege i kvinneklinikken ved Oslo universitetssykehus. Hun leder et prosjekt hvor de forsker på morkaken. De har sett forandringer i morkaken hos enkelte kvinner som ligner tidlige stadier av åreforkalkning man finner ved hjerte- og karsykdom.

– Vi vil forsøke å finne ut om vi på et tidlig tidspunkt i livet kan si hvilke kvinner som spesielt skal følges opp for å forebygge slik sykdom. Alle vet at man skal leve sunt, men vi vil hjelpe unge kvinner som er spesielt i risikosonen for slik sykdom, forteller Staff, som også er professor ved Universitetet i Oslo.

Ved tidlig identifisering av høyrisikogrupper er muligheten størst til å reversere de tidlige stadiene av åreforkalkning.

Kvinnehelsepuslespill

Annetine Staff med morkake. (Foto: Oslo universitetssykehus)

En del av forskerteamet jobber i laboratoriet der de studerer karforandringer i morkaken fra kvinner i forskjellige typer svangerskap. Den andre gruppen jobber med klinisk oppfølging av kvinnene som deltar i studien.

Etter fødsel blir kvinnene innkalt til kliniske undersøkelser, og forskerne ser blant annet på hvordan hjertevevet fungerer og hvordan karene ellers i kroppen fungerer. Dette kan koples til risiko for hjerte- og karsykdom.

Staff har som mål å få 300 kvinner med i studien. Det vil ta tid å teste hypotesen om sammenheng mellom fettavleiringene i karene til morkaken og hjerte- og karsykdommer. Et endelig svar får hun først når kvinnene som er med på forskningen, har blitt gamle.

– Fra en kvinne har født et barn kan det gå 30 år før man ser tegn på hjertesykdom. Flere av prosjektene jeg holder på med gir ikke raske svar. Men vi bidrar forhåpentligvis til noen brikker i det store kvinnehelsepuslespillet, sier Staff.

Hjerte- og karsykdom tar flest leveår

Hjerte- og karsykdom er den viktigste dødsårsaken i verden og den sykdommen som tar flest år av livet. Får man første hjerteinfarkt som ung, er det også en større sjanse for å dø for kvinner enn for menn.

Kvinner med åreforkalkning har ofte andre symptomer enn menn, og deres karsykdom er ofte av en annen type enn hos menn.

Powered by Labrador CMS