På egenhånd til romstasjonen

Jules Verne ATV skal transportere forsyninger opp til den Internasjonale Romstasjonen. Det vil fartøyet gjøre nesten helt av seg selv.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Illustrasjonen viser Automated Transfer Vehicle, ATV, på vei til den internasjonale romstasjonen."

Forsyningsfartøyet Jules Verne Automated Transfer Vehicle (ATV) er Europas neste store milepæl i rommet.

ATV skal levere forsyninger til den Internasjonale Romstasjonen. Forsyningsfartøyet flyr til og kobler seg sammen med romstasjonen nesten helt av seg selv.

Etter at forsyningene har blitt levert til romstasjonen, blir ATV fylt med avfall. Dette tar fartøyet så med seg ned til atmosfæren for å brenne opp.

Foreløpig tidspunkt for oppskytningen er 8. mars 2008 klokken 05.23 norsk tid.

"ATV vil sitte på den russiske modulen av romstasjonen og være åpen inn til stasjonen. Her kan ATV bli i opp til et halvt år."

Europeisk uavhengighet

- ATV er et heleuropeisk transportsystem som gjør europeerne uavhengige av andre for å frakte utstyr til romstasjonen, sier Marianne Vinje Tantillo, seksjonssjef for forskning og romstasjon ved Norsk Romsenter.

Forsyningsfartøyet betyr derfor svært mye både for europeisk romfart og romforskning.

- ATV vil gi europeiske forskere økt tilgang til ISS, sier Tantillo. - Med forsyningsfartøyet kan det fraktes opp mer utstyr til romstasjonen. Da kan mer europeisk forskning utføres der.

"ATV vil på egenhånd koble seg sammen med den Internasjonale Romstasjonen. Til denne oppgaven tar ATV i bruk både lasere, kameraer og annen avansert teknologi."

Som medlem av den europeiske romorganisasjonen ESA vil Norge også nyte godt av dette.

- Byggingen av forsyningsfartøyet viser også at Europa kan konstruere svært avansert romteknologi, sier Tantillo. - Det er derfor et løft for europeiske teknologimiljøer at ATV snart kommer i bruk.

Oppskytningen

ATV blir skutt opp fra den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana. En ekstra sterk Ariane 5 rakett skal løfte det 20 tonn tunge fartøyet opp til rundt 400 kilometers høyde.

ATV vil ikke fly til romstasjonen med en gang. Forsyningsfartøyet vil legge seg i bane nær romstasjonen for grundige tester.

- Siden det er aller første gang at ATV skal brukes i rommet, vil alle funksjoner kontrolleres nøye før sammenkoblingen med ISS, sier Tantillo.

Automatisk sammenkombling

"En av drivstofftankene til ATV. Drivstoffet skal fraktes opp til den Internasjonale Romstasjonen."

Under sammenkoblingen med den Internasjonale Romstasjonen vil ATV bruke kamera, lasere og annen avansert teknologi til å styre seg selv inn til den russiske modulen.

- Sammenkoblingen vil skje med flere stopp- og kontrollpunkter underveis, sier Tantillo. - Dette kommer ikke til å skje i en fei.

Skulle noe gå galt under sammenkoblingen har astronautene mulighet til å avbryte den, men de kan ikke overta styringen.

Selv om ATV skal fly og koble seg sammen med romstasjonen automatisk, overvåkes alt nøye fra kontrollsenteret i Toulouse i Frankrike.

Forsyninger opp

Når ATV er trygt på plass, kan fartøyet åpnes og forsyningene tas ut. ATV har plass til i alt 9 tonn gods.

"ATV blir satt sammen og klargjort for oppskytning på den europeiske rombasen i Kourou i Fransk Guyana. Under fyllingen av drivstoff måtte personalet ha på seg spesielle beskyttelsesdrakter."

Denne gang har ATV med seg drivstoff, rent oksygen, forskningsutstyr, mat, vann, klær og personlige eiendeler til astronautene ombord på romstasjonen.

Forsyningsfartøyet skal også heve romstasjonens høyde over jorden ved hjelp av motorene sine.

ATV kan forbli sammenkoplet med romstasjonen i opp til 6 måneder. Det kan bli nødvendig siden det for tiden er svært mye trafikk til ISS.

Avfall ned

Til slutt vil ATV fylles med avfall. Deretter vil den kople seg selv fra romstasjonen og styre ned i atmosfæren. Her vil forsyningsfartøyet brenne opp sammen med avfallet.

Jules Verne ATV er den første av i alt fem planlagte ATV frem til 2015. Den neste er allerede under bygging.

Den første ATV er oppkalt etter den franske forfatteren Jules Verne (1828 - 1905).

Han skrev blant annet romanene En Verdensomseiling Under Havet, Jorden Rundt På 80 Dager og En Reise Til Jordens Indre.

Lenke:

ESA: ATV

Powered by Labrador CMS