Historisk lite havis i Arktis

Forskere har rekonstrert havisen i Arktis og konkluderer med at dagens havisutbredelse er rekordlav for de siste 1450 årene.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Havisutbredelsen i Arktis er nå på sitt minimum for de siste 1450 årene. (Foto: Sebastian Gerland/Norsk Polarinstitutt)

På sensommeren i år fortalte satellittbilder oss at havisutbredelsen i Arktis var på sitt minimum.

I en ny studie har forskere studert den arktiske havisen 1450 år tilbake i tid – og de finner at havisutbredelsen ikke har vært mindre enn i dag.

Studien er publisert i tidsskriftet Nature, og er utført av forskere fra Norsk Polarinstitutt og samarbeidende institusjoner i Canada og USA.

Viktig for forståelen av klimamodellene

Forskerne har benyttet statistiske beregninger og analyser av iskjerner, årringer i trær og innsjøsedimenter fra ulike steder i Arktis for å rekonstruere havisutbredelsen tilbake i tid.

I tillegg til at havisen de siste 1450 årene er rekordlav i Arktis i år, finner forskerne at den var på sitt maksimum i 1912, i sluttfasen av det som omtales som «Den lille istid».

Forskerne mener at kunnskap om fortidens klima er avgjørende for å forstå dagens klimaendringer i Arktis.

– Det er viktig å sette de forandringer vi ser i Arktis i dag inn i et lengre tidsperspektiv for å forstå prosessene som ligger bak – og slik også forbedre klimamodellene, sier glasiolog Elisabeth Isaksson fra Norsk Polarinstiutt.

Klimasvar i iskjerner

Forsker Elisabeth Isaksson med iskjerne fra Svalbard. (Foto: Norsk Polarinstitutt)

Isaksson har bidratt med resultater fra sin iskjerneforskning på Svalbard i studien.

– Svalbard egner seg ekstra godt til klimastudier fordi det ligger i et klimautsatt område med tanke på både atmosfæresirkulasjon og havsstrømmer, sier Isaksson.

Iskjernene fra Svalbard er viktige komplementer til iskjernene som medforfattere har hentet opp fra innlandsisen på Grønland.

Referanse:

Kinnard m.fl.: Reconstructed changes in Arctic sea ice over the past 1,450 years, Nature, Volume: 479, Pages: 509–512, Published: 24 November 2011, doi:10.1038/nature10581.

Powered by Labrador CMS