USA sulten på gass fra nord

Etterspørselen etter energiressurser i verden vil trolig øke så mye at om 50 år har dagens energiproduksjon fordoblet seg. To tredeler av denne etterspørselen tenker man seg dekket fra olje og gass.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fra USA, som lenge har hatt som målsetting å redusere sin avhengighet av olje fra Midtøsten, er det uttalt at man innen 10-15 år ønsker å hente opp mot 20 prosent av sin olje- og gassimport fra vårt nærområde.

Mye tyder derfor på at Barentsregionen vil komme til å spille en viktig rolle i å forsyne verden med energi i årene fremover.

Spiskammer

Samtidig er Barentshavet et av verdens viktigste spiskammer, både som oppvekstområde for den norskarktiske torskestammen og med avgjørende betydning for økobalansen i Norskehavet og langs Norskekysten.

Det innebærer at vi må utvikle ny og relevant kompetanse for å fremme utvikling av lønnsomme, men også miljø- og samfunnsriktige arbeidsplasser knyttet til næringsutviklingen som vil komme.

- Det er behov for en offensiv satsing på kompetanseutvikling på mange felt, og nordområdesatsingen videre vil kreve en betydelig utvikling av forskningsmiljøene, sier rektor Frode Mellemvik ved Høgskolen i Bodø, som sammen med MGIMO-universitetet i Moskva står i spissen for det nye norskrussiske forskningssamarbeidet innen energiledelse.

Ressursrik - men sårbar

Barentsregionen omtales ofte som en ekstremt ressursrik, men også svært sårbar region. Sårbarheten er utvilsomt av miljømessig, men også av politisk og økonomisk karakter.

Det er derfor svært viktig at det settes inn betydelige ressurser på forskning og utdanning som nettopp kan bidra til å redusere denne sårbarheten.

Mye handler om å utvikle samarbeid mellom ulike aktører. Dette kan være krevende fordi det dreier seg om interkulturelt samarbeid mellom aktører i land med ulike samfunnssystemer og ulikt velverdsnivå.

Det dreier seg om møter mellom tradisjonelle næringer og nye næringer, mellom globale energigiganter og lokalt næringsliv, mellom forskning og næringsliv, mellom myndigheter og næringsliv, mellom lokale, regionale og sentrale myndigheter i ulike land, mellom rettighetshavere, produsenter, transportører, kontrollører og kjøpere av energiprodukter, og hvor en rekke ulike hensyn skal ivaretas, med samfunns- og bedriftsøkonomisk lønnsomhet, sikkerhet og miljø som de fremste.

Betydning for verdiskapning

- For Handelshøgskolen i Bodø (HHB) er det internasjonale samarbeidet på energiområdet en meget viktig satsing for å bidra til å utvikle kompetanse innen et virksomhetsområde som vi mener er av avgjørende betydning for verdiskapningen i landsdelen og i hele nasjonen, sier dekanus Pål Pedersen ved HHB.

Han påpeker at alle oljeselskapene som man har vært i kontakt med, har vært meget positive til prosjektet og uttrykt at det er nettopp denne type utdannings- og forskningsprogram sektoren trenger.

I tillegg til at forskere ved HHB og MGIMO-universitetet vil delta i de ulike forskningsprosjektene, er det i inne prosjektsøknader som innebærer deltakelse også fra forskere ved en rekke andre institusjoner, blant annet Høgskolen i Narvik, universitetene i Luleå, Rovaniemi, Murmansk og Arkhangelsk, og Columbia-universitetet i USA.

Saken er produsert og finansiert av Høgskolen i Bodø - Les mer

Powered by Labrador CMS