Fant søppel i de dypeste hav

En ny undersøkelse viser at menneskeskapt søppel finnes selv på de dypeste havbunner. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søppelgjenstander på havets bunn. (Foto: Hermione Project/Plymouth University)

Fra Stillehavet til Atlanterhavet, 2000 km fra land, har forskere funnet flasker, plastposer, fiskenett og andre typer søppel fra våre husholdninger.

Søppelet blir et problem fordi havets organimser tror det er mat og begynner å spise på det. Det kan skade skade de marine miljøene. 

Den internasjonale studien har involvert 15 organisasjoner fra hele Europa, og har vært ledet av Universitetet på Azorene. 

Avslører handelsruter

Jakten på søppel ga – i tillegg til mengder av avfall - også andre uventet funn.

Eva Ramirez-Llodra, marinbiolog og forsker i Norsk Institutt for vannforskning (NIVA), trekker frem funn av aske på sjøbunnen som spesielt interessant.

– Vi fant aske og kull fra dampbåter som har seilt verdenshavene i det 18. århundre og frem til i dag, sier Ramirez-Llodra.

– Ved å studere askens akkumulering over tid, fant vi at den følger moderne handelsruter, noe som tyder på at rutene ikke har forandret seg mye de siste to århundrene.

Eva Ramirez-Llodra. (Foto: NIVA)

Studien er publisert i siste nummer av journalen «Plos One».

Plast er verstingen

Forskerne tok nesten 600 prøver i Atlanterhavet, Stillehavet og de Arktiske hav, på dybder fra 35 meter til fire og en halv kilometer.

Søppel ble funnet på samtlige undersøkelsessteder, med plast som den klare vinneren; 41 prosent av søppelet som ble funnet var plastikk.

Forkastet fiskeutstyr fulgte på 2. plass med 34 prosent.

En ølboks ble funnet av en robot på 950 meter dyp. (Foto: Hermione Project/Plymouth University)

Rapporten viser ikke bare rutene til handelsflåtene, men også hvordan plast og annet søppel beveger seg fra land og kystsoner langs kontinentalsokler og ender opp på havets bunn.

Referanse:

Pham m.fl: Marine litter distribution and density in European Seas, from the shelves to deep basins. PLOS ONE journal. 2014. DOI: 10.1371/journal.pone.0095839

Powered by Labrador CMS