Vitenskap som er utført med bakgrunn i Star Wars, blir ofte brukt i undervisningsøyemed. (Foto: © Lucasfilm Ltd. & TM. All rights reserved)

Slik har Star Wars inspirert vitenskapen

Star Wars-filmene er inspirert av vitenskap, og de har i sin tur inspirert forskere. En rekke vitenskapelige studier har tatt utgangspunkt i Star Wars-universet. 

Star Wars-filmene er inspirert av vitenskap, og de har i sin tur inspirert forskere. En rekke vitenskapelige studier har tatt utgangspunkt i Star Wars-universet.

Fra Darth Vaders tunge, mekaniske åndedrett til Tatooines doble solnedganger og de psykiske mekanismene som fikk Anakin Skywalker til å slutte seg til den mørke siden. Star Wars-universet har blitt undersøkt på alle bauger og kanter.

I forbindelse med premiere på den nye Star Wars-filmen, «Star Wars: The Force Awakens», har National Geographic sett på en rekke studier hvor den episke fortellingen fra galaksen langt, langt borte har inspirert forskerne.

Slik skal Dødsstjernen settes ut av spill

Den ikoniske Dødsstjernen, det galaktiske imperiets ultimate våpen, har interessert både økonomer og statsvitere, som har argumentert for at Dødstjernen ville være en ineffektiv konstruksjon, i hvert fall økonomisk og politisk sett.

Men Dødsstjernen har også interessert ingeniører. For eksempel brukte Guy Walker, som er sivilingeniør og professor ved Heriot-Watt Univeristy i Skottland, plantegninger over Dødstjernen til å forklare studentene hvordan man kan finne feil i byggekonstruksjoner. For som han sier til National Geographic:

– Hva tror du studentene ville foretrekke: formler eller Imperiemarsjen?

De brukte fire dager (samme periode som heltene i filmen hadde) til å teste to forskjellige teknikker til å finne feil på Dødstjernens konstruksjon.

Etter øvelsen konkluderte Guy Walker:

– Man kunne for eksempel få R2-D2 til å laste opp et datavirus til Imperiets nettverk. Men da ville vi ende opp med Independence Day, som ikke er en like god film.

Anakin Skywalker lider av personlighetsforstyrrelser

Det er ikke bare de fysiske aspektene av Star Wars som har inspirert vitenskapen. Psykiatere har for eksempel sysselsatt seg med Anakin Skywalkers psyke.

I filmene gikk Anakin som kjent fra å være Jedi til å bli mørkets fyrste, Darth Vader.

I en artikkel fra 2011, i tidsskriftet Psychiatry Research, har en gruppe av forskere, ledet av professor Eric Bui, argumentert for at Anakin viser klare tegn på «borderline personality disorder», altså personlighetsforstyrrelser.

Det er her snakk om alvorlige mentale forstyrrelser som blant annet kommer til uttrykk ved dårlig sosial interaksjon, impulsiv atferd og humørsvingninger. Men å stille en egentlig diagnose kan være vanskelig.

– Det er veldig vanskelig, om ikke umulig, å stille en presis diagnose på en filmfigur. Poenget med studien vår var å gi et eksempel som kanskje kan brukes i undervisningen, sier Bui til National Geographic.

Doble solnedganger, som på planeten Tatooine fra Star Wars, kan være overraskende vanlige i universet. (Foto: Skjermbilde fra YouTube)

Finnes Tatooines doble soloppgang? 

En av de mest ikoniske scenene i Star Wars-universet er den solnedgangen Luke Skywalker betrakter på hjemplaneten Tatooine. Her ser han to soler på himmelen fordi Tatooine kretser rundt to stjerner på en gang.

En slik konstellasjon kalles en «circumbinary» planet, og verdens astronomer har lenge vært på jakt etter dem – og nå har de hatt suksess.

Astronomene interesserer seg for fenomenet fordi slike konstellasjoner har veldig turbulente tyngdekraftsforhold. Ikke desto mindre er de ganske vanlige.

Darth Vaders åndedrett

I flere av de andre eksemplene har forskere brukt Star Wars som en innfallsvinkel til undervisningen på ulike universiteter.

Det gjelder blant annet Ronan Berg og Ronni Plovsing fra Rigshospitalet. De har nemlig skrevet en artikkel om Darth Vaders åndedrett, publisert i tidsskriftet Anesthesiology. Og resultatene skal kunne inngå i undervisning.

Ifølge Ronan Berg ser det ut til at Darth Vader trekker pusten gjennom masken og drakten, noe som skaper et overtrykk som presser ned oksygen i lungene hans. Lungene hans ble skadet da han tapte en duell mot Obi Wan Kenobi. Han pustet inn varm gass og vulkanske partikler på planeten Mustafar.

– Førstevalget mitt som behandling ville være en lungetransplantasjon. Det kan ikke være så vanskelig å skaffe et par lunger til «the second-in-command», sier Berg til National Geographic. 

Powered by Labrador CMS