Snart selvlysende fisk

En ny type fisk vil snart lyse opp i amerikanske akvarier. Bokstavelig talt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Genteknologien entrer underholdningsbusinessen, skriver New York Times.

Like over nyttår kan amerikanske unger i alle aldere kjøpe selvlysende fisk til akvariet. Glofish er i bunn og grunn en vanlig sebrafisk, men med et par gener fra sjøanemoner i kroppen lager den liv i tanken. Det nye arvestoffet gjør nemlig fisken knallrød til vanlig, og selvlysende under ultrafiolett lys.

Naturverner blir pyntefisk

Den dekorative lille sprellen ble designet ved National University of Singapore, og meninga var at den skulle hjelpe til med å overvåke forurensning i miljøet. Forskerne skulle lage en fisk som lyste opp når den møtte visse typer kjemikalier.

Første steg i prosessen var å koke sammen en variant som lyste hele tiden, og det var denne firmaet Yorktown Technologies i Texas slo kloa i. Man skulle kanskje tro at en slik bakgrunn ville berolige genmotstanderne, men kritiske røster roper allerede om forbud.

Respekt for skapningene

"Glofish. (Foto: Yorktown Technologies)"

Klagene er langt fra nye. For flere år siden fant en kunstner opp en selvlysende kanin til et kunstprosjekt. Kritikerne mente at mannen underminerte levende skapningers verdighet i underholdningens navn. Det samme gjelder visst for fisken. (Latterliggjøring av kongepudler ved hjelp av gravitasjonsstridige frisyrer, eller lemlesting av katter ved uhemmet utvelgelse av flattrynegener, ser derimot ut til å være etisk forsvarlig.)

Genfisk på frifot?

Noen naturverngrupper er også bekymret for at folk skal tømme akvariene ut i do eller elver, og at den selvlysende fisken skal stelle i stand ballade i nærmiljøet. Hva om den tar levebrødet og gyteplassene fra de lokale fiskesortene?

"Glofish. (Foto: Yorktown Technologies)"

Alan Black fra Yorktown er imidlertid ikke så bekymret. Han mener det finnes nok dokumentasjon på at fisken ikke utgjør noen trussel.

- Bortsett fra fargen er dette bare en vanlig sebrafisk, sier han til New York Times. Den er en tropisk ferskvannsart som ikke kan overleve i de kjølige elvene i USA. Ingen har sett kolonier av sebrafisk i amerikanske vassdrag, selv om mange fisk har rømt både fra oppdrettsanlegg og akvarier.

Feil signaler

Miljøvernerne mener derimot at signaleffekten er uheldig. Tillater vi genmodifiserte lysfisker i dag, har vi kanskje frankensteinaktige avvikere svømmende rundt i hvert eneste akvarium i hele landet i morgen.

Sannsynligheten er ikke særlig stor, men ett poeng skal aktivistene imidlertid ha. Når vi først skal ta risken på å sette nye, spesialdesignede organismer ut i naturen, kan vi kanskje velge arter som er til litt mer nytte i den store sammenhengen.

Lenker:

New York Times: Gene-Altering Revolution Nears the Pet Store: Glow-in-the-Dark Fish
Yorktown Technologies: Glofish

Powered by Labrador CMS