Lager snakkende bru

Fotgjengere i Trondheim kan bli både redde og glade etter at fjellklatrere og en musikkprofessor har forvandlet ei bru slik at den kan snakke.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Musikkprofessor Øyvind Brantsegg fra NTNU tok på seg kjeledressen, og klatret ned under et kumlokk for å få festet høyttalere og mikrofoner til lydinstallasjonen som åpner i dag. (Foto: Anne Sliper Midling)

Den som tramper over Blomsterbrua i Trondheim nå bør ikke være lettskremt. På vei hjem fra byen nattestid kan lyden av fotgjengernes skritt bli møtt med lyden av mynter som ruller eller en barnevogn – selv om man går over brua helt alene.

Det er musikkprofessor Øyvind Brantsegg fra NTNU som er trollet under brua når Meta.Morf, Norges største biennale for kunst og teknologi, åpner i dag.

Brua får folk til å snakke sammen

- Når barn møtes på en lekeplass i utlandet, begynner de å snakke og leke med hverandre selv om de snakker ulike språk. De forhandler seg fram til hva de ulike lydene i hverandres språk skal bety. Sånn er det med denne installasjonen også. 

- Ei bru er en kobling mellom to sider, og lyden av den som går over brua vil også bli koblet til andre lyder. Kanskje en som gikk der for en time siden? På den måten vil en tur over brua bli en kommunikasjon mellom to personer, på samme måte som en bro er en kobling mellom to sider, sier Brantsegg. 

Klatret ned under et kumlokk

Under brua har han ved hjelp av fjellklatrere montert syv høyttalere og åtte mikrofoner. Når noen tramper over brua, vil rytmen i ganglaget bli fanget opp av mikrofonene.

Høyttalerne er festet med magneter under hele brua slik at lyden av fotgjengere, barnevogner, sykler, skateboard og stiletthæler forsterkes og deretter fanges opp av mikrofoner som tar opp lyden. (Foto: Anne Sliper Midling)

Dette registreres så i et program i en pc som er montert under brua. Dette programmet vil så sende lyd tilbake gjennom brua og høyttalerne. Det er fire uker siden høyttalerne og mikrofonene ble montert. Siden har Brantsegg jobbet på spreng med å utvikle dataprogrammet slik at det skal få brua til å snakke og spille helt av seg selv.

- Jeg er opptatt av hvordan ting høres ut rundt oss. Det er også en tendens til at stadig flere bryr seg om hvilke lyder som både irriterer og fasinerer. Jeg er liker å finne objekter som har en tydelig lydkarakter, og så bruke det i både musikk og installasjoner, sier Brantsegg.

Jeg er liker å finne objekter som har en tydelig lydkarakter, og så bruke det i både musikk og installasjoner, sier musikkprofessor Øyvind Brantsegg. Her er han sammen med assistent Bernt Isak Wærstad. (Foto: Anne Sliper Midling)

Powered by Labrador CMS