I enkelte land har opp mot 20 prosent av innbyggerne utviklet slik immunitet, men det er likevel ikke nok til å hindre smittespredning, ifølge WHOs forskningssjef Soumya Swaminathan.

WHO: Lenge før man kan oppnå flokkimmunitet

For å oppnå effektiv flokkimmunitet må minst 50–60 prosent av befolkningen ha antistoffer mot koronaviruset, noe ingen land er i nærheten av, ifølge WHO.

Flokkimmunitet kan enten oppnås ved vaksinasjon eller når en stor nok andel av befolkningen har utviklet antistoffer mot viruset.

I enkelte land har opp mot 20 prosent av innbyggerne utviklet slik immunitet, men det er likevel ikke nok til å hindre smittespredning, sier WHOs forskningssjef Soumya Swaminathan.

– Folk kommer til å utvikle antistoffer når infeksjonen bølger gjennom land. Disse menneskene kommer forhåpentligvis til å bli immune en viss tid og fungere som barrierer som bremser spredningen av viruset, sier hun.

Enkelte eksperter har anslått at 70–80 prosent av befolkningen må utvikle antistoffer før det kan oppnås såkalt flokkimmunitet, noe svenske helsemyndigheter har forsøkt å oppnå.

Swaminathan understreker at det vil være langt tryggere å oppnå denne effekten gjennom vaksinering enn ved å la viruset spre seg i befolkningen.

Powered by Labrador CMS