Johan Carlson, generaldirektør for Folkhälsomyndigheten i Sverige, mener så mye som 40 prosent av befolkningen i Stockholm kan være immune mot covid-19.
Johan Carlson, generaldirektør for Folkhälsomyndigheten i Sverige, mener så mye som 40 prosent av befolkningen i Stockholm kan være immune mot covid-19.

Norske forskere mener svenske immunitetstall er overdrevet

Folkhälsomyndigheten i Sverige sier immunitet mot covid-19 kan være så høy som 40 prosent i Stockholm. –Konklusjonen trekkes for langt, sier norske forskere.

Det er generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, som sier til den svenske avisen Dagens Nyheter at immuniteten kan være så høy, skriver VG.

– Jeg tror at de har dratt konklusjonen litt for langt, sier Gunnveig Grødeland, forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo. Hun forklarer at tallene godt kan stemme, men at det ikke finnes fullverdig data som underbygger konklusjonen i dag.

Johan Carlson mener at mellom 17,5 og 20 prosent av innbyggerne i Stockholm kan ha antistoffer, og de resterende 20 prosentene er personer som antas å ha T-celleimmunitet. Dette er personer kan være immune mot viruset, uten å ha antistoffer i kroppen.

– At omtrent 20 prosent har antistoffer, kan stemme med det man ser fra for eksempel New York og de mest rammet delene av Italia. På toppen av det, så legger han til 20 prosent som har T-celleimmunitet. Det er et litt mer usikkert tall, sier Grødeland.

Hun forklarer at så langt har man ikke klart å bevise at T-celler kan beskytte mot koronaviruset.

Powered by Labrador CMS